Výrobcovia čipov hlásia rast tržieb. Môžu za to kryptomeny

Ani po opadnutí najväčšieho náporu na kurz bitcoinu svet kryptomien nespí. Dopyt firiem zaoberajúcich sa „ťažbou“ novej zásoby mien zvyšujú dopyt po počítačových komponentoch, čím zvyšujú tržby ich najväčších producentov. Južná Kórea zatiaľ zverejnila reguláciu svojho trhu, a na finančnom trhu pribudli nové ETF fondy, ktoré sú zamerané nové investičné príležitostí plynúce z technológie blockchain.

Rast záujmu o grafické karty

Virtuálne meny sú opäť na hojdačke. Celý trh zaznamenal minulý týždeň vo štvrtok prudký pokles. Trhová kapitalizácia však následne cez víkend vzrástla až o 53 percent, a teraz sa obchoduje niečo pod týmto vrcholom. Platí to tak pre Ethereum, ktorého objem trhu stúpol o 50 percent, tak pre Bitcoin, ktorý vzrástol o 40 percent. Napriek tomu sa cena bitcoinu aktuálne pohybuje okolo kritickej hranice 10 tisíc dolárov.

Taiwanský výrobca čipov TSMC, ktorý je hlavným dodávateľom procesorov pre Apple, informoval vo svojej správe o hospodárskych výsledkoch za štvrtý kvartál 2017 o medziročnom raste tržieb o 5,9 percenta na hodnotu 9,2 miliardy dolárov. Finančná riaditeľka tejto spoločnosti výsledky komentovala slovami: „Očakávame, že silný dopyt spôsobený ťažbou kryptomien bude v prvom kvartáli naďalej pokračovať, kým záujem zo strany producentov mobilných zariadení bude slabnúť.“

Ďalší výrobca čipov, spoločnosť NVidia, vyzval svojich distribútorov, aby nepredávali grafické karty spoločnostiam zaoberajúcim sa ťažbou kryptomien.

Regulácia je na svete

Južná Kórea zverejnila podrobnosti o regulácii obchodovania s virtuálnymi menami. Cieľom je eliminovať špekulácie. Krajina tak bude vyžadovať, aby sa všetci účastníci výmeny na burze dostatočne identifikovali. Vláda zároveň vydala pravidlá pre banky poskytujúce služby v tejto oblasti. Ich súčasťou bude aj dohľad nad ich dodržiavaním, ako aj ukladanie pokút burzám s kryptomenami, v prípade, že si svoje informačné povinnosti nesplnia.

Rastie záujem investorov

Minulý týždeň boli na burze NASDAQ zalistované dva nové ETF fondy zamerané na technológiu blockchain. Spoločnosť Reality Shares uviedla fond NextGen Economy ETF (BLCN) a spoločnosť Amlify Trust uviedla fond Transformation Data Sharing ETF (BLOK).

BLCN je naviazaný na index NASDAQ Blockchain Economy, ktorý sleduje firmy s najlepšou pozíciu voči úspechu a rastu tejto technológie. Druhy fond, BLOC, je aktívne manažovaným košom spoločností pozicionovaných voči tomuto odvetviu.

Jacob Pouncey, analytik kryptomien v Saxo Bank

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre