Svetová ekonomika môže už len sklamať

Ekonomika je zrelá na obrat trendu smerom nadol, myslí si analytik Saxo Bank Peter Garnry. Odvoláva sa pritom na aktuálne makroekonomické údaje.

Ide napríklad o minulotýždňové výsledky rastu amerických miezd, ktoré sklamali, alebo index ISM non-manufacturing (subindex o zamestnanosti), ktorý v decembri zaznamenal medzimesačné zhoršenie.  „Makrodáta sú nastavené pre korekciu,“ hovorí P. Garnry.

„Index ekonomických prekvapení Citi je na 14-mesačnom maxime,“ uvádza analytik a dodáva, že tento index má silnú tendenciu náhlych zvratov. „Nemôže sa nám dariť lepšie ako práve teraz. Ekonomika v tomto bode môže už len sklamať,“ myslí si P. Garnry.

Ekonóm však dodáva, že ešte nie je dôvod na paniku. „Zostávam pri akciách i naďalej pozitívny… No len na veľmi, veľmi krátky čas,“ uvádza.

Trh už mierne spomaľuje v Ázii. Na burze v Hong Kongu sa v pondelok nedarilo akciám finančných korporácií. Akcie leteckých spoločností však stále ťažia z podpory, ktorú im dáva rozhodnutie Číny viac liberalizovať cenovú politiku tamojších firiem podnikajúcich v cestovnom ruchu.

John Hardy, forex stratég Saxo Bank, na margo amerického dolára upozorňuje na vysokú pružnosť, ktorú mena vykazuje aj po slabých piatkových výsledkoch z amerického trhu práce. Uvádza však, že na optimizmus v prospech amerického dolára by investori mohli doplatiť. Ten totiž smeruje do pásma 1,195 – 1,20 EURUSD. „Ak by som mal obchodovať na posilnenie amerického dolára, tak shortovaním páru AUDUSD,“ uvádza J. Hardy.

Hlavný komoditný stratég Saxo Bank Ole Hansen hlási, že odvetvie vstúpilo na nového roka s býčou náladou. Dôvodom je najmä rast záujmu zo strany hedžových fondov, ktoré zvyšujú investície na 21 z celkového počtu 26 sledovaných komoditných trhov. K najväčšiemu nárastu došlo pri zemnom plyne, zlate, striebre, pšenici a cukre.

Kým cena zlata je zdravá aj nad hranicou 1 300 dolárov za uncu, investori by sa podľa O. Hansena nemali príliš hnať za vyššími cenami pri ostatných drahých kovoch.

A na záver ropa WTI, ktorá sa aj napriek poklesu počtu ťažobných súprav v USA udržala v okolí hranice 61 dolárov za barel. O. Hansen však myslí, že hedžové fondy pohnú cenu ropy čoskoro nahor.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre