Bitcoin na novom maxime. Stojí už viac ako 5000 dolárov

Známa digitálna mena bitcoin dnes dosiahla ďalší rekord. Jej cena pokorila hranicu 5000 dolárov a aktuálne získava takmer 8% na 5203 USD.

Hodnota bitcoinu je tak na nových maximám, a to aj napriek posledným negatívnym správam. Pripomeňme, že čínske úrady nedávno prikázali tamojším burzám pozastaviť obchodovanie s kryptomenami a šéf americkej veľkobanky JP Morgan, Jamie Dimon, označil túto menu za podvod.

Peking okrem toho zakázal tzv. primárne verejné ponuky mien (ICO), čím nováčikom v kryptomenách zatrhol získavanie peňazí cez generovanie tokenov.

Čo stojí za súčasnou rally? Podľa portálu cryptocoinnews.com je pravdepodobné, že obchodovanie s bitconmi bude v Číne opäť obnovené za prísnejšej regulácie. “Špekulanti sú ohľadom hodnoty Bitcoinu optimistickí, pretože očakávajú návrat Číny medzi svetové kryptomenové trhy,” uviedol pre CNBC šéf kryptomenovej burzy Gatecoin Aurelien Menant.

Bitcoin je digitálna mena, ktorá vznikla 2009 ako alternatíva oficiálnych mien. Vytvára ju sieť počítačov so špecializovaným softvérom naprogramovaným tak, aby uvoľňoval nové virtuálne mince stabilným a postupne sa spomaľujúcim tempom. Nakoľko bitcoin nie je pod kontrolou žiadnej centrálnej banky a dá sa rýchlo a jednoducho presúvať, často ho využíva aj tzv. šedá zóna, ktorá sa cez neho snaží vyprať peniaze z ilegálnej činnosti.

Pripomeňme, že na rozdiel od bežných mien za sebou nemá žiadnu reálnu oporu v podobe ekonomiky, na ktorej výkon by bol naviazaný.

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre