D. Trump ukradol Francúzsku miesto v žiari reflektorov

Americký prezident Donald Trump je v úrade už takmer plných sto dní. Reálny výsledok jeho politiky je však veľmi malý. V posledných dňoch sa síce chopil iniciatívy a oznámil plán znížiť korporátne dane na pozoruhodnú úroveň, no stále sú to len plány. Daň by mala klesnúť z 35 na 15 percent. D. Trump to sľuboval i pred voľbami.

Na rad však prišli aj nové opatrenia. Americká vláda chce uvaliť clo na dovoz palivového dreva z Kanady. Dôvodom má byť dotovanie tohto artiklu kanadskou vládou. Predstavuje to pokus D. Trumpa získať ďalší potrebný bod počas prvých sto dní u moci.

Nateraz posledným opatrením, ktoré vzbudilo rozruch, je naznačenie vôle ku kompromisu v otázke výstavby mexického múru. Dôvodom je snaha predísť problémom pri rozpočtových výdavkoch, ktoré sa už šplhajú k limitu dlhového stropu. Nasledujúce dni budú kritické, tak pre D. Trumpa, ako aj pre trhy, ktoré budú musieť uveriť, že nový prezident bude schopný svoje plány aj naplniť.

Kurz menového páru USDCAD po oznámení zámeru uvaliť clo na kanadské drevo stúpol. Dostal sa až k úrovni 1,36. Pravdepodobne sa tu otvára priestor pre ďalší rast, pravdepodobne k ďalšej úrovni odporu 1,384.

Kurz amerického dolára je na základe očakávaní, že sa D. Trumpovi podarí naplniť jeho plány zatiaľ váhavý. Výsledkom môže byť rast americkej meny, ako aj sadzieb centrálnej banky.

Pri eure už jednorazové oživenie po voľbách stihlo vychladnúť. Ak sa však dolár nezvezie na novej vlne optimizmu, momentum pri európskej mene sa môže vrátiť. Stropom jej bude len očakávaný rast amerických sadzieb, ktoré s najväčšou pravdepodobnosťou stúpnu skôr ako tie európske.

Autor: John Hardy, vedúci oddelenia forexu Saxo Bank

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre