Rebríček: 10 krajín s najbezpečnejšími bankami na svete

Keďže v posledných dňoch sa šíria špekulácie okolo kolapsu nemeckej banky Deutsche Bank, do centra pozornosti sa opäť dostáva bezpečnosť a zabezpečenie finančných inštitúcií.

Portál Businessinsider sa preto rozhodol za pomoci prieskumu Svetového ekonomického fóra (The World Economic Forum’s – WEF) pozrieť na zdravie bánk po celom svete a zostaviť rebríček krajín s najbezpečnejším bankovým systémom.

Prieskum WEF je založený na vnímaní obyvateľov, ktorí sa vyjadrovali k tomu, akú dôveru majú v banky vo svojej krajine. Prieskum ukázal, že vo Veľkej Británii a USA sa dôvera v bankový systém po finančnej kríze roku 2008 výrazne ochladila. Spojené kráľovstvo sa totiž umiestnilo na 62. mieste a USA obsadilo 36. priečku, pod Guatemalou, Kolumbiou a Hondurasom. Bankový sektor Slovenska sa umiestnil na 15. mieste.

Takže tu sú – pozrite si zoznam krajín s najbezpečnejšími bankami:

1. Fínsko – fínsky bankový sektor je ovládaný družstevnými bankami a sporiteľňami, ktoré sa vystavujú malému riziku. Guvernér centrálnej banky Erkki Liikanen v Bruseli navrhol, aby boli aktivity retailového bankovníctva (prijímanie vkladov, poskytovanie úverov… ) oddelené od rizikových aktivít ako napr. investičného bankovníctvo. V roku 2015 sa táto krajina v rebríčku WEF umiestnila na 4. mieste, v tomto roku je na tom z pohľadu bezpečnosti ešte lepšie.

2. Juhoafrická republika – bankový sektor tejto krajiny má pod kontrolou takzvaná “veľká štvorka” – Standard Bank, FirstRand Bank, Nedbank a Barclays Africa. Tieto finančné domy majú dominantnú pozíciu v spotrebiteľskom sektore a celkovo sú považované za bezpečné.

3. Kanada – kanadské banky sú už dlho spájané so synonymom stability. Za posledných sto rokov tu skracovali len dve malé regionálne banky a počas hospodárskej krízy v roku 1930 tu nepadla ani jedna banka. V minulom roku boli ich banky považované za najbezpečnejšie na svete, takže dôvera trochu skĺzla.

4. Nový Zéland – bankový sektor Nového Zélandu je ovládaný piatimi finančnými hráčmi. Tento sektor zaznamenáva slušné zisky a rast a to bez príliš veľkej konkurencie. Z minuloročného druhého miesta sa krajina v tomto roku posunula na štvrté miesto.

5. Austrália – malá skupina štyroch veľkých bánk si rozdelila väčšinu z austrálskeho bankového sektora. Zahraničné banky sú v Austrálii pevne regulované.

6. Hong Kong – ďalšie globálne finančné centrum, Hong Kong je domovom väčšiny z najväčších svetových bánk a niektorých zo svetových najbezpečnejších finančných inštitúcií.

7. Nórsko – nakoľko je nórska ekonomika silno naviazaná na ropu, v posledných rokoch čelila vážnejším problém. V auguste dokonca ratingová agentúra Moody´s udelila tamojšiemu bankovému odvetviu negatívny výhľad. Ako ale naznačuje prieskum WEF, banky v krajine sú  veľmi zdravé.

8. Singapur – je známy ako jedno z najväčších finančných centier sveta, čo odráža aj zdravosť tamojšieho bankového sektora.

9.Chile – V júli ratingová agentúra Fitch znížila výhľad bankového systému krajiny na negatívny, čo zdôvodnila “oslabovaním kvality aktív a ziskovosti,”. Prieskum WEF ale uvádza, že toto zhoršenie výhľadu tamojších obyvateľov nevystrašilo.

10. Švédsko – hoci sú švédski sporitelia sužovaní negatívnou úrokovou politikou centrálnej banky Riksbank, podľa WEF švédske banky stále patria medzi najbezpečnejšie na svete.

Zdroj: businessinsider.com

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre