Brexit zatriasol trhmi. Fed je pripravený poskytnúť likviditu

Chaos na finančných trhoch po britskom referende pokračuje. Po tom, čo si Briti včera odhlasovali vystúpenie z Európskej únie, investori začali odpredávať rizikové aktíva a zvýšil sa záujem o bezpečné investície.

Japonský akciový index Nikkei 225 oslabil o takmer 8%, nemecký index DAX 30 stráca 6%, európsky Euro Stoxx 50 je nižšie o viac ako 7%. Zlato aktuálne získava 4,25% na 1316 USD, cena striebra rastie o 2,52% na 17,79 USD. Libra voči doláru zmazala časť strát no stále oslabuje o takmer 8% na 1,3780 dolára.

Výsledkom britského referenda je znepokojená aj americká centrálna banka. Federálny rezervný systém (Fed) vo svojom dnešnom vyhlásení uviedol, že v snahe upokojiť globálne finančné trhy po britskom hlasovaní je pripravený poskytnúť dolárovú likviditu.

„Fed je pripravený poskytnúť dolárovú likviditu prostredníctvom existujúcich swapových liniek s centrálnymi bankami, s cieľom riešiť tlaky na globálnych trhoch, ktoré môžu mať nepriaznivý vplyv na ekonomiku USA“, uvádza sa vo vyhlásení americkej centrálnej banky. Na stabilizáciu finančných trhov sú pripravené aj krajiny G7, ktoré uviedli, že sledujú vývoj na trhoch a sú pripravené použiť zavedené nástroje likvidity.

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre