Briti začali hlasovať o zotrvaní krajiny v EÚ. Libra posilňuje

Vo Veľkej Británii sa dnes začalo historické hlasovanie o tom, či má krajina zostať v Európskej únii. Referendum je obchodníkmi ostro sledované, pretože ak si krajina zvolí Brexit (vystúpenie z EÚ), bude to mať ďaleko rozsiahle dôsledky na finančné trhy.

Volebné miestnosti sa uzavrú o 23:00 (SELČ), prvé výsledky môžu prísť po polnoci. Na oficiálny výsledok referenda si ale budeme musieť počkať do zajtra rána.

Aj napriek neistote spojenej s výsledkom referenda dnes libra šterlingov voči americkému doláru posilňuje o takmer pol percenta na 1,4775 dolára. Podľa obchodníkov sa o impulz libry postaral v stredu zverejnený prieskum verejnej mienky YouGov, podľa ktorého je za zotrvanie v EÚ 51% respondentov, 49% podporuje Brexit. Ďalší prieskum ComRes ukázal, že za zotrvanie v EÚ je až 48%, Brexit by volilo 42% opýtaných.

Mnohí pozorovatelia očakávajú, že výsledok referenda bude tesný. Krajiny G7 už vydali vyhlásenie, že v prípade Brexitu sú pripravené prijať všetky opatrenia na upokojenie trhov. Ratingová agentúra Standard and Poor’s v pondelok varovala, že ak Británia opustí EÚ, britský najvyšší rating AAA bude v krátkodobom horizonte znížený.

xtb
Komentáre