Zlato môže veľmi skoro zdražieť o 10%

Presne toto si myslí expert na drahé kovy z banky HSBC, James Steel. Ako uviedol v správe pre klientov, zlato je spoľahlivým barometrom rizika, a verí, že ak Briti zahlasujú za vystúpenie Veľkej Británie z EÚ, cena zlata môže vzrásť o 10% na 1400 dolárov za uncu.

Zlato je v časoch neistoty overeným bezpečným útočiskom, pričom cena žltého kovu môže ťažiť aj z nechuti investorov presúvať sa do libry šterlingov či eura.

Ako sa ďalej uvádza v správe HSBC, existujú veľmi vážne obavy, že ak bude výsledkom referenda „Brexit“, samotná EÚ bude ako celok spochybnená, čo je ďalší dôvod pre rally zlata.

Ďalšou reakciou môžu byť zásahy centrálnych bánk Švajčiarska a Japonska, ktoré budú chcieť zastaviť zhodnocovanie svojich mien. Je známe, že švajčiarsky frank a japonský jen sú vyhľadávanými bezpečnými útočiskami, takže v prípade Brexitu ich meny začnú posilňovať. Následne menové intervencie centrálnych bánk budú ďalšou vodou na mlyn pre zlato.

Analytik HSBC dodáva, že ďalšie faktory, ako sú špekulácie na zvyšovanie sadzieb zo strany Fedu, neistota pred prezidentskými voľbami v USA či nerovnomerný rast globálneho hospodárstva, budú mať vplyv na cenu zlata v priebehu celého zvyšku tohto roka.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre