Zlato stojí viac ako 1300 dolárov. Tu je hlavný dôvod

Zlato sa počas utorkového obchodovania dostáva nad kľúčovú úroveň 1300 dolárov, čo pozorovatelia trhu zdôvodňujú najmä slabým americkým dolárom. Americká mena voči košu ostatných hlavných mien oslabila na 15-mesačné minimum.

Slabý dolár už zvyčajne pomáha rastu cien komodít, ktorých cena je denominovaná v dolároch, keďže pre investorov z iných menových oblastí robí ich nákup výhodnejším.

Dolárový index, ktorý sleduje vývoj dolára voči košu ostatných hlavných mien, tento rok oslabil už o 6%. Hlavným dôvodom je americká centrálna banka Fed, ktorá viackrát zopakovala, že k sprísňovaniu menovej politiky bude pristupovať opatrne.

Minulý týždeň Fed ponechal sadzby na nezmenenej úrovni, pričom neposkytol žiadne signály, že by v blízkej budúcnosti mohlo dôjsť k zvyšovaniu. A čím dlhšie sadzby zostávajú na nízkych úrovniach, tým viac môže cena zlata rásť.

Kým dolár je tento rok pod tlakom, cena žltého kovu sa od začiatku roka teší už 18%-nému nárastu.

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre