Fed neprekvapil. Zo svojho prejavu však vynechal globálne riziká

Ako včera oznámila americká centrálna banka USA, hlavnú úrokovú sadzbu ponecháva v nezmenenom rozmedzí 0,25-0,50%. S týmto rozhodnutím Fedu trhy počítali.

Proti rozhodnutiu ponechať sadzby na súčasnej úrovni bola jedine Esther George, prezidentka Fedu v Kansase. Georgeová už vo februári uviedla, že sadzby by mali vzrásť, keďže aj napriek výkyvom na akciových trhoch je ekonomika vo všeobecnosti v dobrej pozícii.

Centrálna banka vo svojom vyhlásení uviedla, že naďalej bude starostlivo sledovať každý pokrok k inflačnému cieľu 2%. Ako dodáva, nízke ceny ropy a chudobný vývoz zo začiatku roka prispeli k slabšiemu rastu cien.

Fed tiež poukázal na zlepšovanie podmienok na trhu práce či zlepšenie výdavkov domácností, čo je dobré znamenie.

Zdá sa, že Fed sa menej upriamuje na globálne finančné riziká vplývajúce na americkú ekonomiku, keďže v najnovšom aprílovom vyhlásení vynechal marcový dodatok „globálny ekonomický a finančný vývoj naďalej predstavuje riziko“.

Paul Ashworth z Capital Economics uvádza, že vynechanie tejto „formulky“ môže otvoriť dvere k zvyšovaniu sadzieb už na júnovom zasadnutí, avšak bude to závisieť od toho, čo sa na trhoch udeje v nasledujúcich šiestich týždňoch.

Väčšina ekonómov v tomto roku počíta len s dvomi zvýšeniami sadzieb.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre