Cena ropy vyskočila na svoju najvyššiu hodnotu v tomto roku

Silný dopyt investorov, slabý dolár a očakávania poklesu objemu produkcie vyhnali ceny ropy v stredu na jej nové tohtoročné maximum. Ropa WTI tak dosiahla cenu 45 dolárov za barel a ropa Brent hodnotu 47 dolárov. Napriek tomu si ropa stále udržiava odstup od hranice 50 dolárov, ktorú možno považovať za magickú.

Osobne veľmi neverím v podstatné posilnenie ceny ropy v najbližšej dobe. Cenu  totiž ženú nahor viac špekulatívne obchody, ako reálne fundamenty. Po priblížení k hodnote 50 dolárov, by začala byť ťažba ropy stále viac aktuálna i pre nákladnejších producentov, ktorí by sa po utlmení opäť prebudili k životu. To by znamenalo opäť novú ropu na trhu, na ktorom sme už dnes svedkami prebytku v objeme viac ako jednej miliardy barelov. Môže to podstatne oddialiť moment nájdenia trhovej rovnováhy.

Súčasný rast ceny je veľmi podobný rovnakému obdobiu vlaňajška. Cena vtedy vrcholila 6. mája. Nasledoval však mesiac trvajúci pokles.

Dnes sme ale v o niečo lepšej situácii. Správy o zásobách ropy totiž hovoria o poklese. Okrem toho cenu podporujú i správy ohlasujúce spomalenie ťažby v USA. Tým, ako sa pomaly blížime k času roka, keď stav zásob začína pred letnou sezónou klesať, budú trhy správy o zásobách, produkcii a dopyte nadobúdať stále viac na dôležitosti.

Americký petrolejársky inštitút už minulý týždeň zaznamenal pokles zásob o jeden milión barelov. Okrem toho sú tu správy o poklese produkcie, ktorý vidíme už 13 týždňov zo 14-tich. Dopyt po rope zostáva v tomto ročnom období naďalej veľmi silný a keď to tak bude i naďalej, bude to predstavovať ďalší faktor pôsobiaci na rast ceny.

Autor: Ole Hansen, vedúci komoditnej stratégie Saxo Bank

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre