Cena ropy opäť klesá. Otestuje nedávne rekordné minimá?

Po výrazných stratách v pondelok pokračuje cena ropy v poklese aj počas utorkového obchodovania. Americká ropa WTI oslabuje o 1,04% na 35,33 dolárov/barel, severomorská ropa Brent stráca 0,88% na 37,36 USD/barel.

Trh zareagoval aj na najnovšie poznámky veľkobanky BNP Paribas, ktorá poukazuje na zvýšenú pravdepodobnosť toho, že cena ropy by opäť mohla otestovať nedávne rekordné minimá.

Cena ropy WTI vo februári oslabila až na 13-ročné dno na úrovni 26,05 USD/barel. Podľa BNP Paribas sa tieto úrovne opäť môžu stať realitou, keďže aj naďalej pretrvávajú obrovské prebytky ropy na trhu.

Investori okrem toho pochybujú, že členom združenia OPEC ako aj Rusku sa 16. apríla na stretnutí v katarskej Dauhe podarí dosiahnuť dohodu o zmrazení produkcie a utlmení súčasného nadbytku ropy.

Dôvodov na pesimistické vyhliadky dohody je viacero: Rusko len niekoľko týždňov pred stretnutím hlási najvyššiu produkciu za 30 rokov a saudskoarabský princ Muhammad bin Salmán nedávno pre agentúru Bloomberg uviedol, že ak niektorá z krajín ťažbu zvýši, spraví tak aj Saudská Arábia.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre