Stúpla cena ropy príliš rýchlo?

V súčasnosti sme svedkami obnovenia slabých výsledkov na trhu s ropou. Vyvoláva to otázku, či cena nestúpla až príliš rýchlo a príliš skoro?

Niekto môže namietať, že fundamenty v tomto štádiu nie sú dostatočné, aby podporili dlhodobé zotavenie trhu s ropou. Doterajší rast ropy bol spôsobený správami o zmrazení ťažby, o ktorej sa bude rozhodovať v druhej polovici apríla, kedy predstavitelia OPEC a Ruska budú musieť urobiť rozhodnutie. Ak tak neurobia, malo by to významný vplyv na cenu.

V Spojených štátoch budeme v najbližších týždňoch aj naďalej sledovať zvyšovanie ropných zásob. V máji očakávame spomalenie a nasýtenie zásob, ale od tejto udalosti nás stále delí niekoľko týždňov.

Avšak pravdepodobne najväčšou starosťou v súčasnosti je fakt, že v posledných šiestich týždňoch sme svedkami špekulatívne zvýšeného záujmu o dlhé pozície (nákup).

Ak sa pozrieme na graf ropnej zmesi Brent, môžete vidieť, že objem čistých dlhých pozícií dosiahol rekordnú úroveň. Na každú krátku pozíciu (predaj) pripadá viac ako 10 dlhých pozícií. Pri predošlých situáciách, keď bol trh príliš vychýlený v jednom smere, mal tendenciu prudko zmeniť smer a presne tomuto riziku teraz trh s ropu čelí.

Po návrate ceny pod úroveň 40 dolárov za barel existuje riziko, že v blízkej budúcnosti cena dosiahne ešte nižšie úrovne. Cena 35 dolárov za barel je prvou kľúčovou úrovňou, ktorá ak bude prelomená, v hľadáčiku bude úroveň 33 dolárov. V blízkej budúcnosti preto predpokladám, že hodnota ropnej zmesi Brent skĺzne smerom dole k oblasti 35 dolárov za barel a neskôr, v 2.štvrťroku, sa cena ustáli na úrovni 35 až 40 dolárov.

Autor: Ole Hansen, vedúci komoditnej stratégie Saxo Bank

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre