Ropa stojí opäť viac ako 40 dolárov za barel

Prvýkrát za posledné tri mesiace sa cena americkej ropy WTI dostala nad úroveň 40 dolárov za barel. Ide o prudký nárast o 54% po tom, ako cena pred piatimi týždňami oslabila na rekordné dno 26,05 dolára/barel.

Odborníci poukazujú na posledné vyjadrenia Federálneho rezervného systému (Fed), ktorý naznačil pomalšie zvyšovanie sadzieb než sa očakávalo koncom minulého roka. Zotrvanie pri nižších sadzbách poslalo nadol americký dolár, čo dodáva silu komoditným býkom. Vďaka slabšej americkej mene sa nákup ropy či zlata stáva pre investorov z iných menových oblastí lacnejším.

Cenám ropy pomohol aj katarský minister pre ropné záležitosti, ktorý uviedol, že 17. apríla sa v Dohe stretnú zástupcovia krajín OPEC ako aj predstavitelia nečlenských krajín, aby diskutovali o plánoch na zmrazenie produkcie.

Podľa ropného ministra Venezuely bola táto iniciatíva podporená zhruba 20 ropnými producentmi, čo predstavuje až 73% svetovej ropnej ťažby.

Ropa WTI aktuálne získava 1,39% na 40,75 dolárov za barel, cena severomorskej ropy Brent je vyššie o 1,49% na 42,16 USD.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre