Trhy čakajú na ECB. Čím nás prekvapí?

Investori dnes vo veľkom vyčkávajú na zasadnutie Európskej centrálnej banky (ECB) a následnú tlačovú konferenciu jej šéfa, Maria Draghiho. Väčšina obchodníkov vo veľkej miere predpovedá, že ECB pristúpi na ďalšie uvoľňovanie svojej politiky, za čo môže najmä slabý vývoj cien v eurozóne.

Väčšina názorov sa zhoduje, že základným scenárom pre ECB bude zníženie depozitnej sadzby o 0,1 percentuálneho bodu na mínus 0,4%. Väčší než predpokladaný „rez“ sadzieb môže spustiť výrazné oslabenie eura voči ostatným hlavným menám.

Nie je to iba o sadzbách, pozornosť finančnej verejnosti sa sústredí aj na kvantitatívny program ECB – centrálna banka v súčasnosti mesačne skupuje dlhopisy v objeme 60 miliárd eur. Ekonómovia očakávajú, že ECB svoje nákupy navýši minimálne o 10 miliárd eur na 70 mld. EUR/mesačne a taktiež predĺži časový horizont nákupov o šesť mesiacov až do septembra 2017.

Napriek očakávaniam, že ECB rozšíri svoje stimuly, časť obchodníkov sa obáva, že rozhodnutie o uvoľnení menovej politiky zaostane za trhovým konsenzom. Ak by došlo k zníženiu depozitnej sadzby, no stimuly by zostali na rovnakej úrovni, pôjde o slabší než predpovedaný výsledok a euro by voči ostatným menám mohlo posilniť.

Rozhodnutie o úrokových sadzbách príde o 13:45 nášho času, tlačová konferencia šéfa ECB sa začne o 14:30

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre