Slovné intervencie Ruska a OPECu spôsobili nárast cien ropy o 25 %

Dohodnú sa Rusko a Saudská Arábia skutočne na znížení produkcie? Táto otázka bola hlavným faktorom, ktorý ovplyvnil trh s ropou minulý týždeň.

To, že je dnes na stole otázka, či dôjde alebo nedôjde k dohode na znížení produkcie znamená, že cena ropy dosiahla úroveň, ktorá je pre obe krajiny kritická. Teda je akýmsi prahom citlivosti. Trhy to prečítali ako prorastový impulz a pohli sa z nedávneho minima pod 30 dolármi nahor. Dôvodmi boli slovné intervencie, tak zo strany Ruska ako i zo strany OPECu. Stretnutie zúčastnených sa uskutoční možno vo februári. Hoci teda zatiaľ nedošlo k ničomu konkrétnemu, samotné špekulácie zvýšili ceny ropy o 25 percent.

Nemôžeme však zatiaľ hovoriť o novom trende. Cenu pohli nahor len špekulácie, ľahko sa môže teda stať, že spadne opäť nadol. Jedna vec sú totiž slovné, či politické intervencie, druhá skutočné zníženie ponuky. Ak by sme skutočne videli krátenie produkcie o povedzme päť percent na oboch stranách, znamenalo by to zníženie objemu ropy na trhu o zhruba milión barelov denne. To by mohlo takmer úplne vymazať súčasný prebytok ropy na trhu, ktorý stojí za poklesom ceny. Až toto by znamenalo zmenu trendu a stabilizáciu ceny ropy na úrovni povedzme 40 až 45 dolárov za barel.

Treba však mať na pamäti, že sme stále vo svete, ktorý je zaplavený ropou. Hovoria o tom aj údaje o zásobách v USA, ktoré minulý týždeň opäť vzrástli. Dosahujú už zhruba 500 miliónov barelov, čo je najvyššia hodnota za posledných 85 rokov. No pozitívnou správou môže byť, že sme aktuálne zaznamenali malý pokles v produkcii USA. Môže to znamenať zmenu trendu v americkej produkcii v nasledujúcich mesiacoch, na ktorú všetci čakajú.

Z investičného pohľadu je víťazom ťažiacim z nízkych cien ropy retailový investor. Napríklad ten, ktorý využíva primárne ETF fondy. Za posledný mesiac sme videli masívny prílev investícii do ETF fondu US oil zameraného na ropný priemysel – v hodnote až takmer jednej miliardy dolárov. Títo investori môžu dnes, po 25 percentom raste cien, žať vysoké výnosy.

Z rely na rope môžu benefitovať aj akcie energetických spoločností. Je to síce ešte predčasné, no tieto akcie môžu teraz pri nízkych hodnotách predstavovať zaujímavú investičnú príležitosť. V momente, keď na trhu zavládne presvedčenie, že minimá už máme za sebou, pôjdu nahor i tieto spoločnosti. Oplatí sa ich teda priebežne sledovať.

Autor: Ole Hansen, vedúci komoditnej stratégie Saxo Bank

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre