Akcie budú ďalej klesať, predpovedá čínsky investičný mág

Hedžový manažér Huang Weimin bol do minulého roka takmer neznámy. Všetko sa zmenilo po tom, čo za rok 2015 dosiahol s čínskymi akciami výnos  viac ako 6000%. Nadpriemerný výkon spravil z tohto bývalého zamestnanca štátneho podniku doslova investičnú hviezdu.

Dnes ale odporúča predávať. Huang sa totiž domnieva, že čínsky akciový index Shanghai Composite v prvom polroku oslabí o ďalších 15%. Svoju predpoveď zdôvodňuje odlivom kapitálu, za čo môže ekonomické spomalenie a slabšia čínska mena.

Huang nie je jediný, kto to s čínskymi akciami nevidí ružovo. Pesimistický scenár zdieľa viacero expertov, ktorí okrem iného poukazujú na klesajúci objem likvidity na tamojšom akciovom trhu. Minulý týždeň bol objem obchodovania na čínskom trhu stlačený až na trojmesačné dno.

Huang je presvedčený, že čínske akcie čaká ťažký rok. Nielen kvôli hospodárskym problémom Číny, ale aj nadmernej ponuke nových akcií. Až 660 čínskych firiem čaká na svoje IPO (prvotná verejná ponuka akcií), čo bude mať za následok výber prostriedkov zo súčasných akcií.

Ak si stále myslíte, že čínsky akciový trh je na súčasných úrovniach stabilizovaný, možno by ste sa mali pozrieť na tieto grafy.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre