Rok 2016 začíname skúškou nervov

Čína je skvelá vo výrobe ohňostrojov, a zároveň aj v dlhodobo rastúcich akciových trhoch. No kým ohňostroj minulý piatok potešil mnoho ľudí, akciový trh zostáva aj naďalej sklamaním.

Pondelková ázijská seansa začala rok veľmi zle. Akciový index Shanghai Compostite stratil až sedem percent. Regulátora trhu to dokonca prinútilo zavrieť načas burzu. Obchodovanie na burze v Hongkongu však pokračovalo a index Hang Seng klesol o 2,68 percenta.

Príbeh nekonečného trápenia

Prudký výpredaj bol dôsledkom viacerých faktorov. Ako hovorí Lakshmi Thurai z obchodnej pobočky Saxo Bank v Singapure, boli to jednak slabé výrobné dáta. Ďalším faktorom ale bolo i to, že Čínska ľudová banka dovolila spadnúť juan k doláru až na hodnotu 6,5032. Poslednou kvapkou v mori je hrozba ukončenia zákazu predaja vlastníckych podielov vo veľkých čínskych spoločnostiach od 8. januára. Spôsobilo to na trhoch dokonalú búrku.

Akciové indexy Nikkei a ASX 200 nedokázali týmto nepriaznivým vetrom uniknúť a obchodovanie uzavreli so stratou tri a 0,5 percenta.

Aj napriek tomu, že akciový stratég Saxo Bank, Peter Garnry, nazýva čínske mdloby len ako „prehnanú reakciu”, kolaps má na svetové trhy veľmi reálny a mnohostranný vplyv. Dôsledkom je, že investori sa tlačia do bezpečných prístavov.

Akýkoľvek prístav v búrke je dobrý

“Tento rok začíname skúškou nervov”, hovorí šéf menovej stratégie Saxo Bank, John Hardy. Podľa neho je jediným výhercom japonský jen. 

Saudovia a Iránci v slepej uličke

Kým šanghajský kolaps nesie na skepse, ktorou trhy začali tento rok, najväčší podiel, nie je to jediná vec, ktorá trhy trápi. Rovnako znepokojujúca, aspoň teoreticky, je stupňujúca sa patová situácia medzi Saudskou Arábiou a Iránom, teda medzi dvoma hlavnými vetvami islamského sveta, medzi sunitmi a šítmi.

Diplomatická kríza sa začala saudskou popravou prominentného šítskeho klerika kvôli zasahovaniu do vecí Saudskej Arábie, ďalej “neuposlúchnutiu” svojho vládcu a vzpieraniu sa bezpečnostným silám. Poprava vyvolala protesty a volaniu iránskeho duchovného vodcu Ayatollaha Khameneiho po “svätej pomste”. To ešte viac stupňovalo diplomatické napätie medzi dvomi národmi.

Nabudený sektársky blízkovýchodný konflikt vyvolal krátkodobé zvýšenie cien ropy. Hlavný komoditný stratég Saxo Bank Ole Hansen však dodáva, že cena však potom, ako európske trhy zahájili novú sezónu, následne opäť spadla.

“Ide o spor prezásobenia sa saudsko-iránským napätím o pozornosť trhov,” hovorí O. Hansen. Niektorí investori, počítajúci s rastom ceny, dokonca špekulujú o tom, že by Irán mohol hrať úlohu lokálneho policajta strážiaceho objem dodávok z celého regiónu prechádzajúcich cez Hormuzský prieliv oddeľujúci Perský a Ománsky záliv.

Faktom však je, že diplomatické napätie poslalo ropu WTI len k hornej hranici pásma 36 až 38,50 dolárov za barel, ktoré sa vytvorilo pred Vianocami. O. Hansen dodáva, že aj napriek nezhodám potrebujú oba národy doláre z exportu ropy.  

Averzia k riziku

Na sunitsko-šítsku roztržku reagoval s chladnou tvárou aj trh so zlatom. Chladol aj trh s meďou, ktorý oslabuje spomalenie v Číne, hovorí O. Hansen. Meď sa predáva za cenu v blízkosti 2,15 dolára za libru a čaká na ďalší pokles.

Ako si môžeme pamätať zo začiatku minulého roka, blbá nálada sa šíri ľahko a súčasný pokles nie je výnimkou. Na trhu aktív s fixnými výnosmi pre sunitsko-šítsky konflikt dlhopisy mierne poskočili. Na rozdiel tomu americké dlhopisy tancovali na odlišnú nôtu, ktorú udávala averzia k riziku a k rastu cien ropy.

Keď si odmyslíme makro trendy, zostane oživenie len na samotných podnikoch. Do popredia sa tak dostáva už archaický výraz – inovácie. Dobrý príklad uvádza Peter Garnry. Biotechnologická spoločnosť Evolva prišla nedávno na trh s prevratnou metódou spracovania stévie (prírodného sladidla). Investorom, ktorým nevadí istá miera rizika, tak priniesla zaujímavú príležitosť.

Sladký život

“Evolva urobila obrovský objav v hromadnom spracovaní stévie,” hovorí P. Garnry. Firma vyvinula nový spôsob fermentácie, ktorý umožňuje spracovať toto sladidlo v objeme v akom to doteraz bolo nemožné.

Táto inovácia, pokračuje analytik, môže rapídne zvýšiť podiel stévie na trhu so sladidlami. Dnes je to len sto až dve sto miliónov dolárov na trhu o veľkosti  60-70 miliárd. 

I keď Čína oslavuje nový roka až 8. februára, oslavy na trhoch sú zatiaľ vďaka nepriaznivému Šanghajskému indexu len málo reálne. Dáta z čínskeho priemyslu boli naozaj zúfalé.

Autor: Michael McKenna, consulting editor / Saxo Bank.

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre