Takto mi zmenil život obed s Buffettom za 650-tisíc USD

Už od roku 2000 sa draží obed so svetoznámym investorom a miliardárom W. Buffettom, pričom výťažok ide pre charitatívnu organizáciu Glide Foundation, ktorá je zameraná na znižovanie chudoby a marginalizácie. Cez najvyššiu ponuku v dražbe sa na obed v steakhouse v Manhattane dostane 7 ľudí.

V roku 2007 si obed s Buffettom užili aj Guy Spier (na snímke), autor knihy “The Education of a Value Investor” a manažér v Aquamarine Capital a jeho kamarát, taktiež investičný manažér, Mohnish Pabrai.

Ako dnes Spier tvrdí, kým väčšina ľudí si myslí, že na obede sa človek z Buffetta snaží vytiahnuť investičné tipy, on tento obed využil ako príležitosť osobne rásť. Vďaka času strávenému pri jednom stole s jedným z najbohatších ľudí sveta sa rozhodol “privoňať tomu”, ako jeho učiteľ pristupuje k životu.

Vďaka obedu si uvedomil rozdiel v tom, keď sa človek rozhoduje na základe svojho vnútorného alebo vonkajšieho stavu / hodnotenia. Buď sa rozhodujete na základe toho, v čo naozaj veríte, alebo ste motivovaní tým, čo si o vás myslia ostatní?

Buffett to pri obede ilustroval otázkou: Chceli by ste byť považovaný za najlepšieho milenca na svete a v súkromí vedieť, že ste najhorší, alebo radšej vedieť, že v súkromí ste najlepší a byť považovaný za najhoršieho? Ako tvrdí Spier, bolo jasné, že Buffett pracuje na základe svojho vnútorného stavu a vnímania, takže v jeho živote či investičných rozhodnutiach sa dokonale odráža jeho osobnosť a hodnoty. Pre mňa to bola najväčšie lekcia, uvádza Spier, ktorý obed považuje za jeden z najväčších životných zážitkov.

Aj keď cena 650-tisíc dolárov za jeden obed vyzerá priam monštruózne, Spier tvrdí, že to bola ešte výhodná ponuka. Ceny “Buffettových obedov” išli výrazne nahor – o rok neskôr stál obed s “Veštcom z Omahy” 2,1 mil. dolárov a v roku 2012 sa cena vyšplhala až na 3,5 milióna dolárov.

Foto: Guy Spier

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre