Európske akcie v zelenom. Čakanie na nové zbrane ECB

Očakávania, že Európska centrálna banka (ECB) na štvrtkovom zasadnutí ešte viac uvoľní svoju menovú politiku, dnes poháňajú európske akcie nahor.

Nemecký akciový index DAX 30  získava 1% na 11408 bodov, francúzsky CAC 40 posilňuje o ,70% na  4964 bodov, Eurostoxx 50 získava 0,80% na 3516 bodov.

Analytici poukazujú na štvrtkové zasadnutie ECB, ktoré môže priniesť ďalšie monetárne stimuly. Práve vyhliadky ďalších lacných peňazí sú potešujúcou správou pre akciové trhy.

Naopak, ďalšie stimuly netešia spoločnú európsku menu, ktorá dnes voči americkému doláru stráca 0,22% na 1,0576 dolára. Dolárový index, ktorý meria silu amerického dolára voči košu hlavných mien, získava 0,20% a dostáva sa až na 8-mesačné maximum.

Šéf ECB, Mario Draghi už viackrát naznačil, že ECB môže na svojom decembrovom zasadnutí prijať ďalšie stimuly a zatlačiť tak na rast cien v eurozóne.

xtb
DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre