Miliardár Icahn vyzýva Fed, aby opustil nulové sadzby

Známy finančník a miliardár Carl Icahn kritizuje Federálny rezervný systém (Fed), keď upozorňuje na neplánované dôsledky extrémne nízkych úrokových sadzieb.

Icahn, ktorý je konzistentným kritikom Fedu a jeho politiky nulových sadzieb, sa v interview pre agentúru Reuters vyjadril, že je to nebezpečné a dôsledky takejto politiky môžu byť katastrofálne.

Výrazne uvoľnená menová politika síce vytiahla americkú ekonomiku z krízy, avšak lacné úvery naštartovali dlhový flám firiem a bežní investori začali skupovať rizikové aktíva, ktoré by im priniesli vyšší výnos.

Aby tak získali lepšiu návratnosť investície, skupujú aj dlhopisy zaradené do špekulatívneho pásma, takže nakupujú dlhové cenné papiere vysoko zadlžených spoločností, čo Icahna znepokojuje.

Síce takéto cenné papiere ponúkajú vyšší výnos, treba myslieť aj na riziko nesplnenia záväzkov.

Bežní investori si to možno ani neuvedomujú, keďže väčšinu takéhoto dlhu nakupujú prostredníctvom populárnych ETF fondov. Finančník dodáva, že títo investori majú falošný pocit bezpečia v tom, aké ľahké bude svoje pozície odpredať, ak sa trh otočí.

„Je to ako kino, v ktorom niekto zakričí HORÍ a východom si iba jedny malé dvere“, tvrdí Icahn. Ako dodáva, pokiaľ nastane „požiar“, nikto sa nedostane k východu, pretože tu nebude nikto, kto nakúpi podradné dlhopisy.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre