1 bilión dolárov: Rozvíjajúce trhy prichádzajú o kapitál

Súčasný trend je jasný – čoraz viac investorov sťahuje svoj kapitál z rozvíjajúcich sa trhov ako Čína, Rusko či Brazília.

Ako najnovšie hlási denník Financial Times, za posledných 13 mesiacov bol z 19 najväčších rozvíjajúcich sa trhov stiahnutý kapitál vo výške 940 miliárd dolárov, čiže takmer bilión.

Ide  o podstatne väčší odliv ako počas krízových rokov 2008 a 2009. Hlavnými dôvodmi je slabý hospodársky rast, politické napätie či sprísňovanie menovej politiky v USA.

Obzvlášť Čína sa v súčasnosti stará o obavy investorov – minulý týždeň nechala tamojšia centrálna banka devalvovať svoju menu až o 2%, čoho cieľom je posilniť čínsky export. S nemalými politickými a ekonomickými problémami sa v súčasnosti potýka aj Rusko, Turecko či Brazília.

Pri bilióne dolárov to ale nekončí. Ako pre Financial Times uviedol Maarten-Jan Bakkum, analytik NN Investment Partners, tento odliv kapitálu by mal ísť oveľa ďalej. Hlavným dôvodom bude najmä sprísňovanie menovej politiky v USA – Fed už avizoval, že má v úmysle tento rok zvyšovať sadzby, takže dolárové investície sa stanú atraktívnejšie.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre