Vo vzduchu cítiť ten istý pocit ako pred pádom Lehman Brothers

Vo vzduchu cítiť presne ten istý pocit ako pred pádom Lehman Brothers. Bol som takmer jediný, kto si myslel, že Lehman môže spadnúť. Trhy aj Fed sa však vtedy spoliehali na riešenie v poslednej chvíli.

Rozhodnutie je dnes veľmi podobné. Záchrana Lehman bola považovaná za príliš komplikovanú a vlastne len veľmi málo ľudí chcelo banke pomôcť. Tá pritom platila do fondu, ktorý by ju mal chrániť, značnú sumu.

Lehman bol zadlžený ku svojim aktívam v pomere 30/35, grécke zadlženie je rovnako veľmi vysoké.  Podobné je i takzvané „morálne riziko“ vyplývajúce z prudérneho prístupu snažiť sa vždy kúpiť ešte viac času. Nikdy to nefunguje.

Fed chcel vtedy kúpiť najprv viac času – plán A, nasledoval prístup cukor a bič – plán B. Keď ani jeden z nich neuspel, plánom C bola panika. Lehman nemal plán a nemá ho ani Grécko. Nemať plán, nie je žiadnym plánom, ako už môžeme aktuálne vidieť.

Máme vždy na trhoch problém vysporiadať sa s nelineárnymi pohybmi ako sú nádej a viera. No najväčším rizikom podľa mňa je príliš vysoké vystavenie sa riziku. Vedie to k nechceným následkom ako napríklad k nárastu prirážok na rumunských a bulharských dlhopisoch, ktorého svedkami sme boli včera a rovnako i k nárastu hodnoty eura.

Trhy hľadajú bezpečnú ochranu. Tá však neexistuje. Ako človek, ktorý obchodoval počas kritických rokov 1992, 1997 a 1998, v rokoch 2000, 2008 a 2010 až 2014, si dovolím povedať, že na trhoch bezpečnú ochranu nemožno nájsť. Jediným riešením je nemať v kritickom momente zlú pozíciu. Je to vtedy, keď všetko so všetkým súvisí a jedna negatívna správa vyvolá pád celých trhov.

Neúspech dosiahnuť dohodu s Gréckom v poslednej chvíli by mohol zraziť Dax nadol o ďalšie tri až päť percent. Rapídne by okrem toho narástlo úverové riziko pre krajiny ako Maďarsko, Chorvátsko, Bulharsko a Rumunsko. Dokonca i Poľsko by mohlo pocítiť istý protivietor.

Moja rada je vziať si na šesť mesiacov na finančných trhoch dovolenku a vzhľadom na uvedené si myslím, že je odôvodnená.

Ako zdôrazňuje článok Bloomberg, Syriza ďalej pokračuje vo svojej hre a situácia je už na hrane verejných nepokojov, nedostatku benzínu, hotovosti a potravín. Začínate už rozumieť tomu, prečo neschvaľujem makroekonomiku a politiku?

xtb
Hlavný ekonóm Saxo Bank
Zdieľať
Komentáre