10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

Dnešný deň na finančných trhoch bol ako inak v znamení Grécka, ktoré je čoraz bližšie k bankrotu. Pozrime sa, čo všetko sa udialo:

1. Európska komisia dnes schválila kapitálovú kontrolu v Grécku. „Prijaté opatrenia sa v súčasnosti javia ako potrebné a vhodné. Účinné by ale mali byť čo najkratšiu dobu, aby bol voľný pohyb kapitálu umožnený tak rýchlo, ako to bude možné“, uviedol dnes eurokomisár Jonathan Hill.

2. Keďže euroskupina počas víkendu Grécku nepredlžila súčasný záchranný program, vyvolalo to značnú neistotu a turbulencie na finančných trhoch. Japonský index Nikkei 225 stratil viac ako 2%, austrálsky ASX 200 oslabil o 2,23%, čínsky Shanghai Composite stratil 3,34%.

3. Eskalácia gréckej krízy zanechala svoje stopy aj na ropnom trhu. Zvýšená averzia voči riziku tlačila ceny ropy nadol. Brent stráca 1,94% na 61,85 USD/barel, WTI oslabuje o 1,91% na 58,44 dolárov.

4. Svetové médiá dnes vo veľkom informovali o dianí v Grécku. „S výnimkou Grécka, všetci, či už Írsko, Španielsko prikročili k reformám tak, aby udržali euro. Ak chce Grécko zostať v eurozóne, krajina musí prijať bolestivé reformy, znížiť verejné výdavky a zvýšiť konkurencieschopnosť”, napísal francúzsky denník Le Figaro.

5. Bývalý prezident ECB, Jean Claude Trichet varuje pred odchodom Grécka z eurozóny. „Grexit nie je možnosť. Bolo by to katastrofálne rozhodnutie pre samotných Grékov“, uviedol Francúz, ktorý bol v čele ECB do októbra 2011.

6. Pozrime sa na dnešné dáta z eurozóny: Ekonomický sentiment sa tu v júni nečakane zhoršil, keď index ESI oslabil o 0,3 bodu na 103,5 bodu. Ekonómovia počítali s nezmenenou hodnotou 103,8 bodu.

7. Za očakávaniami analytikov zaostala aj podniková klíma. Príslušný index podnikovej klímy (BCI) v júni oslabil z 0,28 bodu na 0,14 bodov. Trh počítal s miernym oslabením na 0,27 bodu.

8. Grécka kríza a rastúca nervozita sa dnes negatívne podpísali aj pod európske akcie. Akciový index Euro Stoxx 50 stratil až 4,21%, nemecký index DAX oslabil o 3,56%, britský FTSE 100 poklesol o dve percentá.

9. Rozpracované predaje domov v USA v máji rástli o 0,9% a dosiahli najvyššiu úroveň od apríla 2006.  Aj tieto dáta poukazujú na silné oživenie na americkom realitnom trhu a pozitívne ekonomické vyhliadky.

10. Nevraživosť Francúzov voči populárnej „antitaxi“ aplikácii narastá. Po nedávnych prostetoch boli po novom zatknutí dvaja manažéri Uber vo Francúzsku. Hovorca francúzskej prokuratúry uviedol, že sú vo vypočúvaní za nedovolenú činnosť.

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre