Prečo grécky problém nebude vyriešený

Grécko je témou, o ktorej sa bude ešte dlho hovoriť, ba dokonca aj po vyriešení problému. Dokonca aj keď sa nájdu krátkodobé riešenia, budeme musieť okamžite hľadať 50 – 70 miliárd dolárov na refinancovanie všetkých dlhov Grécka. A nemôžeme zabudnúť ani na to, že Grécko platí nula percentné úroky z väčšiny svojich dlhov, čiže o ďalších úľavách už nemôže byť reč.

V podstate hovoríme o krajine, ktorá nie je ochotná a schopná aplikovať reformy a na druhej strane tvrdí, že potrebujú zľavu z dlhu. Ako však môžete znížiť dlh krajiny, keď sa jedná o krajinu, ktorá nie je ochotná reformovať sa politicky ani prakticky? Natíska sa mi paralela s Hlavou 22 v súvislosti s Gréckom, čo znamená, že pre žiadnu zo strán problému neexistuje dobré riešenie a všetci už teraz strácajú.

Tak ako sa to skončí?

Budeme počuť hlasné „možno”, a to „možno” podľa môjho názoru bude viesť ku gréckym voľbám, ktoré budú témou nasledujúcich štyroch týždňov. Myslím si, že v konečnom dôsledku je to plánom Syrizy, lebo nezabúdajte na to, že aj keď sa uzavrie dohoda s Európou, stále bude nutné odhlasovať nový úsporný plán v gréckom parlamente, ktorý je zástancom anti-úsporných opatrení v akomkoľvek tvare a forme.

Preto si myslím, že nastala patová situácia, ktorej východiskom je grécke referendum. V posledných prieskumoch verejnej mienky 70 % až 75 %-ná väčšina je za zachovanie eura v Grécku. Myslím si, že tentokrát to bude mať Syriza výrazne ťažšie, aby presvedčila Grékov, že rokovania s Európou vedú pre dobro a budúcnosť Grécka. Tak sa deje, keď Gréci hrajú príliš dlho divadlo a neriešia podstatu.

Ako dôležité je Grécko pre trhy?

Myslím si, že v dlhodobom a strednodobom ponímaní má Grécko nulový vplyv na finančné trhy a návratnosť aktív. Samozrejme z krátkodobého hľadiska má Grécko veľký vplyv na volatilitu denného a krátkodobého obchodovania.

Mali sme to možnosť už vidieť za posledných pár týždňov: denné výkyvy o 3, 6, 8, či až 10 bodov na akciovom trhu. Takže „krátkodobé obchody” budú v tomto trende pokračovať, avšak z dlhodobého hľadiska Grécke HDP aj jeho export/import bude mať na akciové trhy zanedbateľný vplyv a nebude mať žiadne vedľajšie účinky.

Hlavný ekonóm Saxo Bank
Zdieľať
Komentáre