10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Grécky premiér Alexis Tsipras (na snímke) dnes vyhlásil, že Atény v noci medzinárodným veriteľom odovzdali komplexný zoznam reforiem. Premiér zároveň vyzval, aby bol návrh reforiem akceptovaný a Grécku uvoľnená ďalšia časť prostriedkov zo záchranného programu. Jeho vyjadrenia poslali EUR/USD výrazne nahor.

2. Pozitívny sentiment, ktorý vyvolali vyjadrenia gréckeho premiéra, prerušil šéf euroskupiny Jeroen Dijsselbloem. Ako dnes v Haagu uviedol, finálnu dohodu s Gréckom nie je teoreticky možné dosiahnuť už tento týždeň.

3. Eurozóna sa opäť teší z inflácie. V máji došlo k medziročnému rastu cien o 0,3%, pričom v apríli to bolo 0%. Ide o dobrú správu pre ECB, ktorá sa v posledných mesiacoch snaží bojovať proti deflácii. Tieto správy dnes pomohli kurzu EUR/USD nahor.

4. Miera nezamestnanosti v Nemecku klesá na najnižšiu úroveň za posledných 24 rokov. V máji tu počet ľudí bez práce poklesol na 2,762 milióna, čo je o 81-tisíc menej ako v apríli a 120 tisíc menej ako pred rokom. Miera nezamestnanosti klesla o 0,2 percentuálneho bodu na 6,3%.

5. Úplne inak to vyzerá na francúzskom trhu práce, kde nezamestnanosť dosahuje rekordné maximá. Počet ľudí bez práce sa tu v apríli v porovnaní s marcom vyšplhal o 26 200 na 3,540 mil. ľudí, čo je nové maximum.

6. Americké priemyselné objednávky zaostali za očakávaniami. V apríli v porovnaní s marcom došlo k ich poklesu o 0,4%, pričom trh očakával mierny pokles o 0,1%.

7. Austrálska centrálna banka (RBA) drží úrokové sadzby na rekordnom minime 2%, čo je v súlade s očakávaniami. Centrálna banka však naznačila možnosť ďalšieho znižovania neskôr v tomto roku. Austrálsky dolár (AUD/USD) po rozhodnutí posilnil o viac ako 1%.

8. Americký automobilový trh má za sebou výrazne silný mesiac, keďže predaje tu v máji rástli najrýchlejším tempom za posledných 10 rokov. Čísla indikujú, že po tuhej zime sa do showroomov opäť vracia viac spotrebiteľov.

9. Indická centrálna banka znížila hlavnú refinančnú sadzbu z predošlých 7,50% na 7,25%. Je to už tretie zníženie sadzieb v tomto roku, keďže Reserve Bank of India (RBI) už znižovala sadzby v januári a v marci.

10. Britská veľkobanka HSBC údajne plánuje znížiť až 20-tisíc pracovných miest. Ako informoval Sky News s odvolaním sa na anonymný zdroj, banka môže celosvetovo prepustiť 10-20 tisíc zamestnancov. Britská banka sa k týmto správam odmietla vyjadriť.

Komentáre