10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Ropný trh dnes výrazne v červenom. Ropa Brent stráca 2,39% na 62,36 dolára za barel, WTI oslabuje o takmer 1% na 57,80 USD. Hlavným dôvodom poklesu je silnejší americký dolár a očakávania vyššej produkcie ropy v Iraku. Už budúci mesiac by druhý najväčší producent OPEC-u mohol trh zaplaviť vyššou produkciou.

2. Brexit (odchod Británie z EÚ) by nebol prospešný pre britský biznis. Vyhlásila to dnes Inga Beale, šéfka bankového obra Lloyd’s. „Sme presvedčení, že by to bolo zlé pre obchod“, uviedla riaditeľka britskej banky.

3. Apple je opäť najcennejšou značkou sveta. Vyplýva to z aktuálneho rebríčka výskumnej spoločnosti Millward Brown. Značka sa na prvom mieste umiestňuje s hodnotou 247 miliárd dolárov. Všetkých TOP 10 najcennejších značiek pochádza z USA.

4. Kým investori sú na tŕňoch, grécky optimizmus neutícha. Grécky premiér Tsipras dal dnes opäť najavo svoj optimizmus, keď pred novinármi uviedol, že dohoda s veriteľmi je blízko.

5. Japonské akcie zakončili už deviaty deň za sebou v zelenom. Zisky však boli obmedzené, čo je odrazom očakávaní vyšších sadzieb v USA či obáv o Grécko. Aj napriek tomu však dokázal japonský akciový index Nikkei 225 uzavrieť so ziskom 0,2%.

6. Zisky čínskeho priemyselného sektora boli v apríli vyššie. Ako vyplýva z údajov tamojšieho štatistického úradu, zisky medziročne vzrástli o 2,6%. Od začiatku roka ale oslabujú o 1,3%, čo poukazuje na slabosť v prvom kvartáli.

7. Spotrebiteľská nálada v Nemecku prekonala očakávania. Príslušný  index zverejňovaný Gfk inštitútom posilnil z predošlých 10,1 bodu na 10,2 bodu. Analytici očakávali mierne oslabenie na 10 bodov.

8. Vo Francúzsku došlo naopak k zhoršeniu spotrebiteľskej klímy, keď príslušný indikátor oslabil z 94 na 93 bodov. Trh počítal s posilnením indikátora na 95 bodov.

9. Klenotník Tiffany & Co ohlásil lepšie než očakávané tržby, čo je podľa spoločnosti odrazom vyšších výdavkov turistov v Európe či silným dopytom po kolekcii Tiffany T. Spoločnosť potvrdila celoročnú prognózu zisku a akcie zareagovali nárastom až o 12%.

10. Menový pár EUR/USD sa dnes postupne dokázal vymaniť zo strát a aktuálne získava 0,22% na 1,0897 dolára. Obchodníci veria, že dochádza k pokroku v rokovaniach medzi veriteľmi a Aténami. Agentúra Bloomberg dnes citovala gréckeho úradníka, ktorý hovoril o blížiacej sa dohode.

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre