O vyšších sadzbách by sa dalo hovoriť aj v júni, hovorí centrálny bankár z Fedu

Vzhľadom na sériu zmiešaných ekonomických dát v USA je na finančnej scéne doslova „záhadou“, ako sa k svojej úrokovej politike postaví Federálny rezervný systém. Kým časť trhu predpokladá, že na vyššie sadzby je najvyšší čas, podľa iných sa so zvyšovaním netreba ponáhľať.

Charles Evans (na snímke), ktorý je šéfom regionálnej centrálnej banky v Chicagu tvrdí, že ak bude ekonomika dostatočne silná, Fed by sa po vyšších sadzbách mohol obzerať už na júnovom zasadnutí. Ako uviedol počas prejavu v Štokholme, ak Fed získa istotu, že slabosť hospodárstva v prvom kvartáli bola dočasná a inflácia bude rásť, je možné si zvyšovanie sadzieb predstaviť už v júni.

Menový výbor Fedu (FOMC) zasadá 16. a 17. júna. Posledné ekonomické dáta (najmä tie z trhu práce) vyvolávajú obavy, či je ekonomika dostatočne silná a či boli posledné hospodárske „zakopnutia“ iba dočasné. Je teraz na americkej centrálnej banke, aby posúdila, či je oživenie americkej ekonomiky natoľko presvedčivé, aby došlo k prvému zvyšovaniu sadzieb od roku 2006.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre