5 vecí, o ktorých dnes ráno potrebujete vedieť

1. Bývalý grécky premiér Giorgos Papandreou (na snímke) si myslí, že Gréci by o zotrvaní v eurozóne mali hlasovať v referende. Uviedol to v komentári pre nemecký denník “Frankfurter Allgemeine Zeitung”. Je to už druhýkrát, čo Papandreou požaduje takéto referendum. Jeho prvý pokus zlyhal pre odpor Nemecka a Francúzska.

2. Čínsky index nákupných manažérov HSBC v apríli klesol až na 48,9 bodu, čo je najnižšia hodnota od apríla minulého roka. Nepotvrdil sa tak predbežný odhad na úrovni 49,2 bodu.

3. Očakávania, že Peking čoskoro príjme rad stimulačných opatrení na podporu oslabenej ekonomiky, dnes pomohli čínskym akciám nahor. Akciový index Shanghai Composite získal 0,58%.

4. EUR/USD sa v ranných hodinách obchoduje na úrovni 1,1213 dolárov, čo je nárast o 0,15%. Euru sa v posledných týždňoch podarilo zastaviť výrazné straty, pod čo sa podpísala aj séria priaznivých ekonomických dát v eurozóne.

5. Nemecké akcie v zelenom. Indikátor DAX 30 získava viac ako 1%. Na čele indexu sú akcie spoločnosti Adidas, ktoré posilňujú o 1,30%. CEO firmy Herbert Hainer signalizoval, že značky Adidas a Reebok zaznamenali výborný štart do roku 2015. Už v utorok spoločnosť ohlásil výsledky za prvý kvartál.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre