Vyššie sadzby v USA: Podľa Goldman Sachs sa ich môžeme dočkať až v budúcom roku

Ekonóm americkej veľkobanky Goldman Sachs Jan Hatzius si myslí, že Federálny rezervný systém (Fed) zvýši sadzby koncom tohto roka, prípadne až začiatkom roka 2016.

Svojou prognózou tak výraznejšie posúva čas pre prvé zvyšovanie sadzieb v USA od roku 2006. Podľa iných finančníkov sa vyšších sadzieb môžeme dočkať už na jar, keďže dlhodobo nízke sadzby tlačia na vytváranie bublín a narúšajú prirodzenú tvorbu cien na finančných trhoch.

Hatzius ale tvrdí, že Fed zrejme kvôli pretrvávajúcej malátnosti trhu práce ešte s vyššími sadzbami počká.

„Môj osobný názor je, že na to ešte nie je čas“, uviedol dnes ekonóm Goldman Sachs.

Fed ešte stále vyčkáva, ako sa ekonomika USA vyvinie v nasledujúcom období. Ani dnes ale z USA neprišli pozitívne dáta, keď ostro sledovaný index ISM v marci oslabil 51,5 bodu, čo je až dvojročné minimum.

Fed zo svojich pravidelných vyhlásení vyhodil slovo trpezlivosť, čím mierne naznačil, že zvyšovanie sadzieb môže byť blízko. Na druhej strane americká centrálna banka uviedla, že chce naďalej vyčkať, ako sa bude vyvíjať situácia na trhu práce.

Takže aj keď centrálna banka uznala, že je pripravená na vyššie sadzby, nejaký čas si počká, ako sa budú vyvíjať ekonomické dáta. Ak bude lepšie než očakávané oživenie ekonomiky USA pokračovať v plnom prúde, prvé zvyšovanie sadzieb od roku 2006 môže byť za rohom.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre