10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. James Bullard, jeden z centrálnych bankárov Federálneho rezervného systému vyhlásil, že nie je vhodné ďalej držať sadzby na úrovni 0 %. „Nulové sadzby už nie sú vhodné pre americkú ekonomiku“, uviedol Bullard. Včera podpredseda Fedu, Stanley Fischer uviedol, že bude vhodné, ak Fed začne zvyšovať sadzby v určitom okamihu roka.

2. Čínsky index nákupných manažérov HSBC v marci prekvapivo oslabil. Indikátor poklesol na 49,2 bodu, čo je až 11-mesačné minimum. Analytici počítali s hodnotou 50,6 bodu. Index je teraz pod dôležitou hranicou 50 bodov, čo signalizuje pokles ekonomickej aktivity.

3. Slabé dáta z Číny priniesli na ázijské trhy červené čísla. Čínsky index CSI strácal až 2 %, nakoniec ale uzavrel na otváracej hodnote s miernym nárastom 0,02 %. Index Hang Seng zakončil nižšie o 0,39 %, japonský Nikkei 221 oslabil o 0,21 %.

4. Obavy o hospodársky rast v Číne sa podpísali aj pod cenu ropy. V čase publikovania príspevku ropa Brent lacnie o 1,18 % na 55,16 dolárov za barel, WTI sa obchoduje na otváracej úrovni 47,40 USD/barel.

5. Inflácia vo Veľkej Británii klesá na 0 %. V medziročnom porovnaní tak ceny stagnovali, pričom analytici počítali s nárastom o 0,1 %.

6. Švédsky módny reťazec Hennes & Mauritz (H&M) ohlásil silné čísla za uplynulý kvartál. Čistý zisk medziročne vzrástol o 36 % na 3,6 mld. švédskych korún. Spoločnosť uviedla, že za silnými číslami stojí expanzia na online trhu.

7. Finančná riaditeľka z Morgan Stanley, Ruth Porat smeruje do Google. Ako dnes informoval internetový obor, od 26, mája sa Ruth stane novou CFO. Doterajší finančný riaditeľ spoločnosti Google, Patrick Pichette, ohlásil odchod do dôchodku.

8. Podnikateľský sentiment v eurozóne pozitívne prekvapil. Index PMI inštitútu Markit v marci posilnil o 0,8 bodu na 54,1 b., čo je až 4-ročné maximum. V Nemecku došlo k zlepšeniu v oblasti priemyslu ako aj služieb.

9. Nemecký akciový index DAX 30 sa opäť dostal nad úroveň 12000 bodov, ktorý ťaží z pozitívnych ekonomických údajov. Index uzavrel so ziskom 0,92 % na hodnote 12 0005 bodov.

10. Lepšie než sa očakávalo sa index PMI Markit vyvíjal aj v USA. Výsledok 55,3 bodu prekonal odhad na úrovni 54,9 bodu. Pozitívne sa vyvíjali aj predaje novopostavených domov, ktoré vo februári vzrástli o 7,8 % na 539 tisíc domov.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre