Výpredaje na ropnom trhu. WTI stojí menej ako 50 USD

Po nedávnej stabilizácii cien sa ropný trh opäť červená. Barel ropy Brent lacnie o 2,78 % na 57,50 USD, cena WTI stráca 1,84 % na 49,14 USD/barel.

Podľa obchodníkov sú hlavným dôvodom vysoké zásoby ropy. Naďalej tak na ropnom trhu prevláda nadbytok, čo cenu čierneho zlata dostáva pod tlak.

V poludňajších hodinách budú zverejnené nové údaje o zásobách ropy v USA, na ktoré trh s napätím vyčkáva. Analytici očakávajú, že zásoby ropy porastú o 4,75 mil. barelov/denne.

Okrem previsu ponuky nad dopytom sa o pokles cien ropy stará aj silný americký dolár. Ten voči euru dosahuje 12-ročné maximum, voči japonskému jenu je to 8-ročné maximum.

Ani očakávania nenahrávajú vyšším cenám. Čínu, druhého najväčšieho spotrebiteľa ropy, trápi oslabovanie hospodárskeho rastu, čo indikuje slabší dopyt po rope. Podľa analytikov sa trh vyváži iba vtedy, ak dôjde k rastu dopytu, prípadne obmedzeniu ponuky.

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre