10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Aj napriek tomu, že je služba YouTube mimoriadne populárna, v roku 2014 nevykázala ani cent zisku. Informoval o tom denník WSJ s odvolaním sa na niekoľko dobre informovaných osôb. Ako WSJ píše, tržby YouTube v roku 2014 vzrástli na 4 miliardy dolárov, čo je 6 % z celkového obratu skupiny Google.

2. Spotrebiteľská dôvera v Nemecku na 13-ročnom maxime. Indikátor GfK posilnil o 0,4 bodu na 9,7 bodu. Podľa expertov sa o pozitívnu náladu spotrebiteľov starajú nízke ceny energií či minimálne úrokové sadzby.

3. Rast britskej ekonomiky v poslednom kvartáli 2014 v porovnaní s predošlým kvartálom dosiahol 0,5 %, čím bol potvrdený pôvodný odhad. V treťom štvrťroku britské hospodárstvo rástlo tempom 0,7 %. Za celý rok 2014 ekonomika Británie dosiahla rast 2,6 %.

4. Inflácia v USA je prvýkrát od krízy pod nulou (na ročnej báze). V januári tu spotrebiteľské ceny medzimesačne poklesli o 0,7 %, pod čo sa podpísali najmä klesajúce ceny benzínu. Odborníci dodávajú, že jadrová inflácia neklesá, takže deflácie sa netreba obávať.

5. Menový pár EUR/USD pod tlakom. Počas dnešného obchodovania bolo euro nakrátko stlačené až pod 1,12 USD. Obchodníci to zdôvodňujú silným dolárom, keďže deflačné obavy v USA sa vytratili a FED tak opäť dostal priestor na zvýšenie sadzieb.

6. Z väčšej časti zoštátnený bankový obor Royal Bank of Scotland si z roka 2014 odnáša stratu 3,5 miliardy libier. Banka tak siedmy rok za sebou uzavrela v strate. Akcie RBS dnes strácajú viac ako 5 %.

7. Objednávky tovarov dlhodobej spotreby v USA vzrástli viac, než sa očakávalo. V januári vzrástli o 2,8 %, pričom analytici počítali s nárastom iba o 1,6 %. Na druhej strane, pokles z predošlého mesiaca bol revidovaný na 3,7 %, čo je o niečo viac ako sa pôvodne odhadovalo.

8. A keďže máme štvrtok, pozrime sa aj na vývoj počiatočných žiadostí o dávky v nezamestnanosti. Tie vzrástli o 31 tisíc na 313 tisíc, čo zaostalo za odhadom trhu. Analytici počítali s číslom 290 tisíc žiadostí.

9. Podnikateľská klíma v eurozóne sa vo februári nečakane zhoršila. Index BCI sa znížil o 0,05 bodu na 0,07 bodu. Analytici počítali s posilnením indikátora o 0,23 bodu.

10. Silné tržby v USA sa spoločnosti Telekom postarali o nárast zisku v minulom roku. Čistý zisk telekomunikačnej skupiny sa až strojnásobil na 2,9 miliardy eur. Tržby vzrástli o 4,2 % na 62,7 mld. dolárov.

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre