10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Ministri financií eurozóny (Euroskupina) sa dnes v Bruseli pokúsia nájsť spoločnú dohodu s Gréckom. Grécky minister financií ako aj ministri ostatných členských krajín sa pokúsia dohodnúť na novom záchrannom procese Grékov.

2. Som veľmi skeptický. Takto sa pred dnešným stretnutím euroskupiny vyjadril nemecký minister financií Wolfgang Schäuble. Čítať viac

3. Japonsku sa podarilo dostať z recesie. V poslednom kvartáli 2014 ekonomika medziročne rástla tempom 2,2 %. Analytici však počítali s ešte silnejším nárastom na úrovni 3,7 %

4. Ekonomické údaje z Japonska podporili tamojšiu burzu. Akciový index Nikkei 225 získal 0,51 % a naďalej sa drží na 7-ročnom maxime.

5. Globálne príjmy z dividend na rekordnom maxime. Ako vyplýva z dát firmy Henderson Global Investors, v minulom roku bolo akcionárom v dividendách vyplatených 1,167 bilióna dolárov, čo je nárast o 11 %

6. Burza v New Yorku je dnes zatvorená z dôvodu štátneho sviatku.

7. Priame zahraničné investície v Číne v januári prudko vzrástli. Medziročne sa zvýšili o 14 mld. dolárov, čo je nárast o 29,4 %.

8. Ako dnes informoval Štatistický úrad SR, nové objednávky v priemysle vzrástli  v decembri 2014 oproti novembru 2014 o 3,2 %. V decembri 2014 dosiahli nové objednávky v priemysle objem 3 199,9 mil. Eur, čo je medziročný nárast o 5 %.

9. Prebytok obchodnej bilancie eurozóny zaznamenal nový rekord. Ako informoval Eurostat, v decembri prebytok dosiahol 24,3 mld. eur, čo je nové maximum.

10. Európske akcie ako aj euro sú pred dnešným zasadnutím euroskupiny nervózne. Štátna grécka televízia NERIT už stihla informovať, že v Bruseli momentálne nedošlo k žiadnej dohode. Euro voči doláru stráca 0,43 % na 1,1356 USD.

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre