Myslíte, že po 30-ke je už neskoro byť bohatým? Títo ľudia vám dokážu opak!

V dnešnom svete už aj deti dokážu prísť s kreatívnou myšlienkou, ktorá im otvorí nové dvere a prostredníctvom svojej vytrvalosti či pomoci od starších ľudí sa dostávajú k prvým miliónom a rozbiehajú vlastný biznis.

V takejto súčasnosti si čoraz viac „starších ľudí“ myslí, že ak do svojich 30tich či 40tich rokov nerozbehnú niečo úspešné, už nemajú šancu na pohodlný život s dostatkom peňazí. Domnievajú sa, že ich život už nemôže nabrať nový smer a oni ostanú na tej ceste, po ktorej sa pred pár rokmi vydali. Je to však omyl, ktorý dokazujú nasledovní ľudia:

1. Wally Amos

Kto to je? Ako 12-ročný chlapec sa po rozvode svojich rodičov presťahoval do NY so svojou tetou, ktorá mu už od malička vypekala čokoládové sušienky a vďaka nej sa začal sám viac zaujímať o pečenie a varenie.

Krátko pred dokončením strednej školy sa rozhodol pridať do Vojenského letectva Spojených štátov, kde sa pričinil o niekoľko úspechov a pred odchodom mu bol udelený diplom, ktorý bol na úrovni stredoškolského diplomu. Väčšinu času pracoval v new-yorskej podateľni, no o niečo neskôr sa stal hudobným agentom, no ani to mu neprinieslo veľké tržby, aj napriek tomu, že zastupoval hviezdy ako Diana Ross& the Supremes alebo MarvinGaye.

Ešte predtým však sám obohatil tetine čokoládové sušienky o niekoľko svojich vlastných ingrediencií a začal ich ponúkať svojim priateľom či klientom počas návštev. V jeho 39-tich rokoch ho známi donútili otvoriť si obchod so svojimi maškrtami a tak v marci toho roku začal jeho biznis s „Famous Amos“ sušienkami. Obchod otvoril vďaka pôžičke od priateľov v hodnote 25 tisíc dolárov a o 5 rokov neskôr už zarábal 12 miliónov dolárov ročne. 

2. Martha Stewart

Určite každý pozná alebo aspoň zbežne registruje známu americkú podnikateľku a spisovateľku, ktorá sa často ukazuje na televíznych obrazovkách (predovšetkým v USA). Jej úspech sa začal tiež až po dovŕšení 41 rokov, kedy bola vydaná jej prvá kniha s názvom Entertaining.

Do toho času sa venovala podnikaniu v oblasti cateringu (služby gastronomického charakteru) spolu s kamarátkou, ktorá sa po istom čase začala sťažovať, že s Marthou sa spolupracuje veľmi ťažko. Martha sa tak aj napriek narastajúcemu úspechu ich firmy rozhodla nechať si vyplatiť svoj podiel v hodnote 1 milióna a prijala miesto ako manažérka gurmánskeho potravinového obchodu.

[su_button url=”https://www.investicne.sk/2015/02/05/spoluziaci-sa-mu-vysmievali-kym-dnes-dru-on-si-uziva-financnu-slobodu/” target=”blank” style=”stroked” background=”#ffd510″ color=”#060606″ size=”12″ center=”yes”]Príbeh Slováka, ktorý si užíva finančnú slobodu[/su_button]

Po vydaní prvej knihy sa pustila do písania a vyšlo jej množstvo ďalších diel, vďaka ktorým bola pozvaná aj do mnohých televíznych relácií a začala sa dostávať do povedomia ľudí.  V deväťdesiatych rokoch vytvorila nový časopis „MarthaStewartLiving“ a o pár rokov neskôr založila spoločnosť „MarthaStewartLivingOmnimedia“ , ktorá manažuje oblasti ako vydavateľské publikácie, televízia, rádio vysielania či internetové web – stránky. V súčasnosti vlastní majetok v hodnote viac ako 300 miliónov dolárov.

Harland David Sanders

3. Harland David Sanders

Poznáte spoločnosť KFC (Kentucky FriedChricken) či sa v nej dokonca aj radi stravujete? Za vznikom tohto fastfood reťazca stojí pán, ktorý do svojich 40tich rokov pracoval ako hasič alebo neskôr poisťovací agent.

Po vystriedaní viacerých profesií začal piecť kurčatá v bufete na jednej z amerických benzínových púmp, no po istom čase bol natoľko presvedčený o kvalite svojich kureniec, že sa rozhodol rozbehnúť vlastný biznis vydávania licencií na jeho recept pečenia kurčiat.

Svoj prvý projekt zrealizoval vo svojich 62 rokoch, keď navštevoval reštaurácie jednu za druhou, piekol kurčatá pre vlastníkov a zamestnancov a v prípade kladnej reakcie s nimi podpísal zmluvu o provízií za každé kurča, ktoré reštaurácia predá. A tak sa začal jeho úspech.

Netreba sa báť, že už je neskoro. Nikdy nie je neskoro. Každým rokom, mesiacom či dokonca dňom zažívame v živote niečo nové a získavame skúsenosti, ktoré môžeme neskôr využiť vo svoj prospech. Ak jednoducho šanca neprichádza, skúste si ju sami vytvoriť.

Redaktorka portálu www.investicne.sk, ktorá sa venuje témam ako marketing, manažment, diplomacia a medzinárodný obchod.
Zdieľať
Komentáre