10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Grécka strana Syriza zaznamenala veľké víťazstvo – z nedeľných volieb si odnáša zisk 36 % hlasov, čo je o 8 % viac ako vládnuca strana Nová Demokracia. Syriza na čele s A. Tsiprasom získala v 300-člennom parlamente 149 kresiel. Líder strany v priebehu dna avizoval, že vládu chce zostaviť so stranou Nezávislí Gréci, ktorí majú 13 mandátov.

2. Grécke akcie na víťazstvo Syrizy zareagovali výraznými stratami. Na začiatku obchodovania sa tamojší akciový index ASE prepadol o takmer 6 %.

3. Jeroen Dijsselbloem, ktorý stojí na čele euroskupiny (ministri financií eurozóny) vyhlásil, že pri odpise gréckeho dlhu nájde nová grécka vláda v Európe len malú podporu. Šéf euroskupiny zároveň dodal, že Grécko musí dodržiavať pravidlá.

4. Ďalší úder pre Rusko. Ratingová agentúra S&P znížila rating krajiny z “BBB-” na “BB+”. Navyše, výhľad ratingu je negatívny, čo znamená, že v blízkej budúcnosti môže dôjsť k ďalšiemu znižovaniu bonity.

5. Japonsko s rekordným deficitom obchodnej bilancie. Minulý rok deficit obchodnej bilancie vzrástol o 11% na 12,8 bilióna jenov, čo je vôbec najviac v histórii. Dôvodom rekordne vysokého deficitu bol slabý jen a silná závislosť na importe energií. Pozitívom je decembrový vývoj japonského exportu, ktorý vzrástol o 12 %.

6. Nemecký index IFO pozitívne prekvapil, keď sa v januári vyvíjal lepšie ako sa očakávalo. Čítať viac

7. Ropa dnes zmazala straty a aktuálne získava viac ako 1 %. Obchodníci tvrdia, že pod aktuálny vývoj cien na ropnom sa podpísal Abdalla El-Badri, generálny tajomník OPECu. Ten predpokladá, že trh s ropou sa v rozumnej dobe zotaví. Badri okrem toho upozornil, že cena ropy by mohla pokračovať vo výstupe až na 200 dolárov/barel.

8. Na margo gréckych volieb sa dnes vyjadril aj Medzinárodný menový fond (MMF). Jeho šéfka Christine Lagardeová uviedla, že Grécko musí dodržiavať pravidlá v eurozóne. Podotkla, že krajina má stále pred sebou kľúčové reformy.

9. Bryan Stockton, šéf spoločnosti Mattel, ktorá je výrobcom hračiek ako Barbie či Hot Wheels, rezignoval. Spoločnosť informovala, že jej zisk za uplynulý kvartál oslabil  59 % a tržby o 6 %. Na jeho miesto nastúpi Christopher A. Sinclair, dlhoročný člen predstavenstva. Akcie Mattel strácajú viac ako 4 %.

10. Aj napriek gréckym voľbám sa dnes európske akcie výrazne zelenajú. Dôvodom je pretrvávajúca eufória z biliónového stimulu, ktorý minulý týždeň prijala ECB. Index Eurostoxx 50 uzavrel so ziskom takmer 1 % a uzavrel na najvyššej hodnote od septembra 2008. Najviac sa dnes darilo akciám ropných spoločností.

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre