Investori opäť kupujú zlato. Stojí takmer 1300 USD

Turbulencie, o ktoré sa minulý týždeň postarala Švajčiarska národná banka, pokračujúce výpredaje na ropnom trhu, očakávania nových miliárd zo strany ECB a nervozita spojená s voľbami v Grécku. Aj to sú faktory, ktoré investorov tlačia k nákupu žltého kovu.

V dopoludňajších hodinách dnešného obchodovania zlato stálo až 1294 USD za trójsku uncu, čo bola najvyššia cena od augusta minulého roka.

Veľká časť kapitálu bola tiež napumpovaná do zlatých ETF fondov, obzvlášť najväčšieho fondu SPDR GOLD TRUST, ktorý si len za dva dni užil prírastok o 23,3 ton (mining.com)

Zlato je už tradične považované za bezpečný prístav, ktorý zaisťuje ochranu pred ekonomickými či geopolitickými rizikami. O nedávne turbulencie a rozkolísanie trhov sa postarala SNB, ktorá zrušila minimálny kurz 1,20 EUR/CHF. Tento nečakaný krok spustil masívne posilnenie švajčiarskeho franku a výpredaje rizikových aktív, na pozadí čoho sa investori vo veľkom presunuli k zlatu.

Teraz sa investori upriamujú na Európsku centrálnu banku, ktorá môže prijať kontroverzný stimulačný program. Nakoniec tu máme predčasné voľby v Grécku, v ktorých podľa prieskumov zvíťazí ľavicová strana Syriza, ktorá odmieta prísne úsporné opatrenia nadiktované medzinárodnými veriteľmi.

xtb
DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre