10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Dlhopisový kráľ, ako prezývajú známeho investora Billa Grossa vyhlásil, že ak bude rast globálnej ekonomiky pomalý a inflácia mierna, Federálny rezervný systém by v tomto roku nemusel zvyšovať sadzby.

2. Minulý rok sa Španielsku prvýkrát od krízy 2008 podarilo vytvoriť nové pracovné miesta. Ako dnes v Madride uviedlo španielske ministerstvo práce, počet registrovaných zamestnancov na sociálnom zabezpečení medziročne vzrástol o 417 tisíc.

3. Francúzsky prezident Francois Hollande vyhlásil, že na to, aby sa v jeho krajine zastavil rast nezamestnanosti, je potrebné dosiahnuť hospodársky rast vyšší ako 1 %.

4. Cena ropy opäť klesá – ropa WTI stlačená pod 50 dolárov. Čítať viac

5. Grécky premiér Antonis Samaras varuje pred osudom Grékov v eurozóne. Podľa neho môže víťazstvo strany SYRIZA v predčasných voľbách zapríčiniť odchod Grékov z menovej únie. Alexis Tsipras, šéf SYRIZA to považuje len za zastrašovanie voličov a predvolebnú kampaň súčasného premiéra.

6. Nemecká inflácia na 5-ročnom minime. V decembri tu inflácia spomalila z predošlých 0,6 % na 0,2 %, čo je najnižšia úroveň od októbra 2009.

7. Euro skĺzlo na 9-ročné minimum. Pozri viac

8. Index ekonomického sentimentu v eurozóne Sentix v januári vzrástol o 0,9 b. na +3,4 bodov. Ekonómovia počítali s oveľa menším rastom na mínus 1 bod.

9. Sklz eura na 9-ročné minimum a nervozita ohľadom Grécka sa negatívne podpísala aj pod európske akcie. Index Eurostoxx uzavrel s výraznou stratou 3,70 %, francúzsky index CAC 40 skĺzol o 3,31 % a londýnsky FTSE o 2 %.

10. Čína ruší svoje obmedzenie pre vývoz vzácnych zemín. Peking tak reaguje na rozhodnutie organizácie WTO, ktorá vyhlásila, že obmedzenie Pekingu v podobe vývozných kvót tejto komodity je v rozpore s pravidlami voľného obchodu.

 

Komentáre