10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Kanadský výrobca smartfónov BlackBerry dnes ohlásil štvrťročnú stratu vo výške 148 mil. dolárov, čo je však výrazne menej ako pred rokom. Tržby spoločnosti poklesli o tretinu na 793 mil. USD. Akcie BlackBerry strácajú 4,27 %.

2. Európska únia stupňuje tlak voči Rusku. Lídri EÚ vyzvali prezidenta Putina, aby v postoji k Ukrajine urobil radikálnu zmenu. Posledné kolo sankcií EÚ prináša zákaz investícií a cestovného ruchu na Kryme.

3. Nové sankcie sa ale nepáčia Francúzsku. Francúzsky prezident Francois Hollande vyhlásil, že v súčasnosti neexistuje dôvod, aby únia sprísňovala sankcie voči Rusku. Podľa neho by EÚ a Rusko mali spolupracovať a nájsť východisko z ukrajinskej krízy.

4. Nemecká spotrebiteľská dôvera na 8-ročnom maxime. Index GfK posilnil o 0,3 bodu na 9 bodov, pričom analytici očakávali hodnotu 8,8 bodu.

5. Politika japonskej centrálnej banky Bank of Japan zostáva naďalej uvoľnená a na nezmenenej úrovni. Ako dnes oznámila, peňažnú zásobu bude naďalej rozširovať o 80 biliónov ročne.

6. Ruský rubeľ opäť posilňuje. Ruský minister financií Siluanov potvrdil, že ministerstvo vypredáva cudziu menu v snahe podporiť oslabený rubeľ. Menový pár USD/RUB stráca 4,77 % na 59,0395 rubľov.

7. Oživenie dnes zaznamenáva aj ropa, ktorá dnes výrazne dražie. Barel ropy Brent je drahší o 1,30 % na 60,59 dolára, WTI získava až 2,42 % na 56,206 USD/barel.

8. Čínske hospodárstvo je väčšie než sa predpokladalo. Tamojší štatistický úrad revidoval odhad veľkosti ekonomiky nahor o 3,4 % na 58,8 bil. Juanov. Úrad zároveň dodal, že revízia nebude mať vplyv na ekonomický rast v tomto roku.

9. Najväčší výrobca športových potrieb na svete Nike dnes uviedol, že jeho zisk za uplynulý 2. kvartál vzrástol až o 23 %, za čo môžu vyššie príjmy a taktiež lepšie marže. Tržby ako aj zisk/akciu prekonali očakávania analytikov.

10. Ratingová agentúra Standards and Poor’s znížila rating niekoľkým talianskym bankám, vrátane UniCredit a Intesa Sanpaolo, ktorá je matkou slovenskej VÚB banky.Ratingovka vo svojom vyhlásení uvádza ,že ekonomické vyhliadky Talianska sú o niečo slabšie než sa očakávalo.

Komentáre