10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Hlavnou témou dnešného dňa na finančných trhoch bolo Rusko. Ruská centrálna banka sa v noci z pondelka na utorok postarala o šokujúce prekvapenie, keď v snahe zastaviť padajúci kurz rubľa zvýšila sadzby z 10,5 % na 17 %.

2. Aj napriek mimoriadnym opatreniam centrálnej banky sa ruský rubeľ nedokázal vymaniť z pod tlaku. Voči doláru rubeľ oslabil na takmer 80 rubľov/dolár. Za týždeň ruská mena stratila 20 %, za celý rok takmer 60 % hodnoty!

3. Pozor na vysoké sadzby, varuje ruský bankový manažér. Zvýšenie sadzieb na 17 %, to je koniec ruského bankového systému, uviedol pre ruský denník Wedomosti jeden z ruských bankových riaditeľov.

4. Najnovšie dáta z Číny nedopadli najlepšie. Indikátor ekonomického sentimentu HSBC sa v decembri prepadol pod dôležitú 50-bodovú hranicu na 49,5 bodu. Ekonómovia počítali s poklesom indikátora na 49,8 bodu.

5. Cena ropy Brent sa dnes prvýkrát od mája 2009 prepadla pod 59 dolárov za barel. Posledným spúšťačom strát boli slabé dáta z Číny, ktorá je druhým najväčším spotrebiteľom ropy na svete.

6. Priemyselný sentiment v eurozóne zaznamenal zlepšenie. Index nákupných manažérov Markit v decembri posilnil z 51,1 v predchádzajúcom mesiaci na 51,7 bodov. Pozitívne sa vyvíjal aj nemecký index ZEW.

7. Naopak, v USA index nákupných manažérov oslabil z novembrových 54,8 bodu  na 53,7 bodov. Ide už o štvrtý po sebe idúci pokles. Ekonómovia očakávali zvýšenie na 55,2 bodov.

8. Za očakávaniami ekonómov v USA zaostal aj počet začatých stavieb – v novembri v porovnaní s októbrom oslabil o 1,6 % na 1,028 mil. Ekonómovia pritom počítali so zvýšením na 1,04 mil. stavieb.

9. Britská inflácia na 12-ročnom minime – medziročný rast cien v novembri oslabil z 1,3 % na 1 %, čo je najslabší rast za posledných 12 rokov.

10. Euro voči doláru sa v dnešnom obchodovaní dokázalo dostať nad značku 1,25 dolára. Aktuálne menový pár EUR/USD získava 0,45 % na 1,2502 USD. Dôvodom sú silné údaje eurozóny a slabšie makrodáta z USA, no obchodníci poukazujú aj na zajtrajšie zasadnutie americkej centrálnej banky FED.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre