Cena ropy skĺzne na 50 dolárov, tvrdí americká veľkobanka

Výrazný pokles cien ropy je v súčasnosti jednou z najhlavnejších tém na finančných trhoch. K masívnemu zlacňovaniu tejto komodity sa vyjadrila aj americká veľkobanka Bank of America, podľa ktorej ešte pokles cien nekončí.

Banka vo svojej koncoročnej správe uvádza, že 15 % amerických producentov ropy z bridlíc v súčasnosti na nízkych cenách tratí, a ak ropa WTI oslabí pod úroveň 55 USD za barel, bude týchto spoločností viac ako polovica.

Ropný kartel OPEC tým zrejme „vytriedi“ najslabších producentov a upevní svoju pozíciu na ropnom trhu. Už dlhšie sa pošepkáva, že OPEC nechce zredukovať produkciu, pretože nižšími cenami ropy chce rozšíriť svoj podiel na ropnom trhu a vytlačiť tak rozmáhajúcu sa konkurenciu z USA.

Bank of America predpovedá, že ak sa na trhu nepodarí obmedziť nadbytok ropnej produkcie, cena za barel WTI sa prepadne až na 50 dolárov. „Potrvá to zhruba 6 mesiacov a skončí to, ak prebytok produkcie dosiahne 1 milión barelov denne“, tvrdí BoA.

Lacná ropa by bola prínosom pre spotrebiteľov a väčšinu podnikov, ako sú napr. aerolínky. Na druhej strane sú hrozbou pre krajiny, kde sú náklady na ťažbu výrazne vyššie, či už je to Venezuela alebo Nigéria. Lacná ropa už zatriasla Ruskom, kde sa rubeľ voči americkému doláru prepadol na historické minimum.

Ropa Brent sa aktuálne obchoduje za 63 dolárov/barel, WTI stojí 58,963 USD/barel.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre