10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Ruská centrálna banka bojuje s vysokou infláciou a masívnym prepadom kurzu rubľa. Najnovšie rozhodla o zvýšení hlavnej refinančnej sadzby o jeden percentuálny bod na 10,50 %. Aj napriek tomu ale rubeľ oslabil na nové minimum, keď sa prepadol na 55,85 rubľov za dolár.

2. Argentínske akcie pod tlakom. Tamojšia burza stratila až 7 %, čím reaguje na klesajúce ceny ropy. Medzi vypredávanými akciami tak boli najmä ropné spoločnosti.

3. V červenom zakončili aj ázijské trhy. Čínsky index CSI 300 stratil 1,20 %, japonský benchmark Nikkei 225 oslabil o 0,89 %. Najviac stratové boli akcie ropných firiem a na japonskej burze aj akcie proexpoertne orientovaných firiem, ktoré reagujú na posilnený jen. Nižšie sa nachádzali aj austrálske akcie.

4. O dlhodobé úvery Európskej centrálnej banky (ECB) nie je zo strany komerčných bánk taký veľký záujem ako sa očakávalo. Z programu dlhodobých refinančných operácií (TLTRO) bolo vyčerpaných celkom 129,8 mld. eur, pričom ekonómovia počítali s objemom až 150 miliárd eur.

5. Kým v Rusku išli sadzby nahor, v Nórsku naopak došlo k zníženiu. Nórska centrálna banka na svojom zasadnutí znížila sadzbu o 0,25 percentuálneho bodu na 1,25 %. Dôvodom sú nepriaznivé vyhliadky pre norsku ekonomiku, ktorú trápia aj nízke ceny ropy.

6. Ako informuje americký denník “Wall Street Journal”, spoločnosť eBay údajne plánuje prepustiť až 3000 zamestnancov, čo je 10 % personálu. Predpokladá sa, že prepúšťanie by malo začať na začiatku roka 2015. Akcie eBay dnes rastú o viac ako 4 %.

7. Teraz pár dát z eurozóny. Priemyselná produkcia v Taliansku v októbri prekvapivo poklesla. Kým analytici počítali s nárastom o 0,3  %, výsledkom bol pokles o 0,1 %. Vo Francúzsku došlo k spomaleniu inflácie z 0,5 % na 0,4 %.

8. Niekoľko dôležitých makrodát prišlo aj z USA. Maloobchodné tržby v novembri prekonali odhady. V porovnaní s októbrom rástli o 0,7 %, pričom analytici očakávali rast iba o 0,4 %. Predošlý rast bol okrem toho revidovaný z 0,3 na 0,5 %.

9. A teraz počiatočné žiadosti o dávky v nezamestnanosti – tie v uplynulom týždni poklesli o 3000 na 294 tisíc, čo je opäť lepší vývoj ako očakával trh. Analytici počítali s úrovňou 297 tisíc žiadostí.

10. Menový pár EUR/USD bol dnes tlačený pod 1,24 dolára. Dôvodom je posilnený americký dolár, ktorý ťaží z lepších než očakávaných dát. EUR/USD bol stlačený na 1,2387 USD, čo je pokles o 0,49 %.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre