10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Výrobca elektromobilov Tesla Motors zverejnil čísla za tretí kvartál. Zárobok spoločnosti dosiahol 0,02 USD na akciu, pričom trh počítal so stratou 1 cent/akciu. Akcie Tesla (TSLA) aktuálne získavajú  5,6 %.

2. Európska centrálna banka (ECB) prisľúbila ďalšiu pomoc na podporu ekonomiky. „Rada guvernérov ECB je zajedno v tom, aby boli v prípade potreby prijaté ďalšie menové stimuly“, uviedol dnes šéf ECB Mario Draghi.

3. Akcie Adidas, najväčšieho výrobcu športových potrieb v Európe, dnes získavajú takmer 5 %. Aj keď v treťom kvartáli zisk poklesol o 11 % na 282 mil. eur,  čo je dôsledkom problémov v Rusku a oslabujúceho biznisu s golfovým vybavením, trh počítal s ešte horšími číslami. Spoločnosť zároveň vyjadrila presvedčenie, že splní tohtoročný upravený cieľ.

4. Okrem ECB dnes zasadala aj britská centrálna banka Bank of England. BoE ponecháva sadzbu na rekordnom minime 0,5 %, pričom bezo zmeny zostáva aj objem nákupu dlhopisov. Finančné trhy s týmto rozhodnutím počítali.

5. Čínsky obor Lenovo má za sebou výdatné tri mesiace. Zisk najväčšieho výrobcu PC na svete vzrástol o 19 % na 262 mil. dolárov, čo prekonalo očakávania. Navyše, spoločnosť ešte viac rozšírila svoj podiel na trhu s PC. Za odhadmi ale zaostali tržby skupiny a akcie sa prepadli o 5 %.

6. So štvrťročnými výsledkami prišla aj mediálna spoločnosť News Corp, ktorá zastrešuje mená ako The Wall Street Journal, The Sun či The Times. Výnosy mediálneho obrat rástli o 4 %. Kým v rovnakom období pred rokom News Corp vykázal stratu 27 mil. dolárov, teraz to bol čistý zisk 65 mil. usd

7. Hospodárske dáta z Nemecka opäť slabé. Priemyselné objednávky tu v septembri rástli o 0,8 %, pričom analytici počítali s nárastom až o 2,3 %. V auguste došlo k prepadu objednávok o takmer 6 %.

8. Ako dnes vo Washingtone informovalo ministerstvo práce USA, v porovnaní s minulým týždňom sa počet žiadostí o dávky v nezamestnanosti znížil o 10 tisíc na 278 tisíc. Ekonómovia počítali s poklesom na 285 tisíc. Produktivita práce v USA rastie rýchlejšie než sa očakávalo.

9. Ropa rozširuje straty. Cenu nadol tlačí silnejší dolár a vyhliadky slabšieho dopytu po rope zo strany združenia OPEC. Združenie krajín vo svojej správe World Oil Outlook okrem iného podotklo, že nebezpečenstvom v odvetví zostávajú nadmerné kapacity. Ropa Brent stráca 1,15 % na 82 ,84 dolára/barel, WTI lacnie o 1,64 % na 77,47 USD.

10. Euro pod tlakom. Kurz menového páru EUR/USD bol dnes dočasne stlačený až na 1,2396 dolára, čo je najnižšia úroveň od augusta 2012. Dôvodom strát EUR/USD je náznak ďalších intervencií zo strany ECB či silné dáta v USA, ktoré podporili americký dolár.

[mc4wp_form]

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre