10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Na Wall Street sa dnes objavilo niekoľko miliardových obchodov. Francúzsky reklamný koncern Publicis ponúka 3,7 mld. USD za americkú firmu Sapient, ktorej akcie zareagovali zhodnotením o 42 %. To ale nie je všetko – spoločnosť LabCorp, ktorá je americkým lídrom v testovaní liekov, ponúka 6,1 mld. dolárov za Covance, poskytovateľa služieb v oblasti výskumu a vývoja.

2. Problémová talianska banka Monte dei Paschi di Siena ohlásila, že kapitálovú medzeru vo výške 2,1 mld. eur plánuje vyplniť cez predaj nových akcií či časti aktív. Akcie banky dnes získali viac ako 6 %.

3. Sentiment v britskom priemysle sa v októbri prekvapivo zlepšil. Index nákupných manažérov inštitútu Markit vzrástol o 1,7 bodov na 53,2 bodov. Ekonómovia očakávali ďalšie zhoršenie na 51,4 bodov.

4. Pozitívne sa vyvíjal aj sentiment v priemyselných podnikoch eurozóny. Tu indikátor v porovnaní so septembrom posilnil o 0,3 bodu na 50,6 bodov. Vo Francúzsku došlo k menšiemu poklesu než sa pôvodne predpokladalo. V Nemecku zas index rástol pomalšie než sa počítalo.

5. Aktivita v čínskom sektore služieb spomalila na 9-mesačné minimum. V októbri tu nevýrobný index PMI oslabil z predošlých 54 bodov na 53,8 bodu, čo je najmenej od januára.

6. Slabé dáta z Číny sa odrazili aj na ázijskom obchodovaní. Akciový index Hang Seng stratil 0,34 %, CSI 300 získal mierne 0,17 % a indický Sensex klesol o 0,09 %. Japonské burzy boli dnes uzatvorené z dôvodu štátneho sviatku.

7. Japonský minister hospodárstva volá po väčšom množstve stimulov. Akira Amari dnes vyhlásil, že vláda by mala zaviesť nový fiškálny stimul, ktorý by pomohol tamojšej ekonomike.

8. O pozitívne makročísla z USA nie je naďalej núdza. Nálada v americkom priemysle v októbri prekonala očakávania – index ISM vzrástol z 56,6 bodu na 59 bodov, pričom analytici počítali s poklesom na 56,1 bodu. O sklamanie sa na druhej strane postarali stavebné výdavky, ktoré v septembri oslabili o 0,4 %.

9. Cena žltého kovu klesá a zlatí špekulanti opúšťajú svoje dlhé pozície. Ako vyplýva z dát agentúry Bloomberg, z amerických ETF fondov sledujúcich drahé kovy bolo v októbri vytiahnutých až 1,3 mld. dolárov, čo je najväčší mesačný odliv v tomto roku. Čisté dlhé pozície pri zlate klesli prvýkrát za tri týždne.

10. Slávny investor Bill Gross varuje, že deflácia zostáva naďalej hrozbou. „Ceny sa menia. Kým tieto dni idú nahor, inokedy to tak byť nemusí. Prechádzame neistými chvíľami“, uviedol vo svojom výhľade Gross. “Ceny rastú, ale nie tie správne ceny”, píše investor.

[mc4wp_form]

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre