Tu je hlavný dôvod, prečo je zlato najlacnejšie za posledných 9 mesiacov

Kým akcie sa tlačia čoraz viac nahor, situácia na trhu s drahými kovmi vyzerá úplne naopak. V piatok cena zlata klesla na 1219 dolárov za uncu, čo je až 9-mesačné minimum. Hlavným dôvodom je čoraz silnejší americký dolár – euro voči doláru sa v súčasnosti obchoduje na 14-mesačnom minime a japonský jen je najslabší za posledných 6 rokov.

O silný dolár sa postaralo najnovšie vyhlásenie Federálneho rezervného systému (Fed). Aj keď Fed naďalej prisľúbil nízke sadzby, strednodobá prognóza sadzieb bola posunutá smerom nahor. Kým v júnovej prognóze centrálna banka počítala s tým, že sadzba na konci budúceho roka môže byť na úrovni 1,125 %, najnovšie Fed hovorí o strednom odhade na úrovni 1,375 %. To znamená, že úrokové sadzby v USA budú rásť rýchlejšie, než trhy doteraz očakávali.

Vyššie sadzby sú vodou na mlyn pre americký dolár, avšak naopak, smerom nadol tlačia drahé kovy. Bolo to práve zlato či striebro, ktoré doteraz profitovali z politiky nulových úrokových sadzieb Fedu. Menový výbor americkej centrálnej banky investorom naznačil, že bude pokračovať v redukcii menových stimulov, čo nie je pre zlatých býkov dobrá správa.

A čo nás pri zlate čaká nasledujúci obchodný týždeň? V prieskume Kitco Gold sa 13 z 24 analytikov vyjadrilo, že zlato by v budúcom obchodnom týždni malo ďalej oslabovať. Len 7 z opýtaných predpovedalo nárast ceny tohto kovu.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre