10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Sarkozy je späť. Bývalý francúzsky prezident Nicolas Sarkozy ohlásil návrat na politickú scénu. Na svojom Facebook profile informoval, že sa bude uchádzať o post šéfa Zväzu pre ľudové hnutie (UMP), čo je politická strana, ktorú tento 59-ročný politik viedol v rokoch 2004 – 2007.

2. Spoluzakladateľ a šéf Oracle, Larry Ellison opúšťa post generálneho riaditeľa. Miliardár ale v Oracle zostáva naďalej, a to ako výkonný predseda spoločnosti a taktiež technologický riaditeľ.

3. Škótsko povedalo “NIE” nezávislosti. Vo včerajšom referende sa proti osamostatneniu Škótska vyjadrilo 55 % voličov. Tu sa môžete pozrieť, ako na výsledky referenda zareagovala britská libra.

4. Dnes sa začalo obchodovanie s akciami internetového giganta Alibaba Group. Spoločnosť vo štvrtok stanovila emisnú cenu na 68 dolárov/akciu. V čase publikovania tohto príspevku sa už akcie Alibaba začali obchodovať a aktuálne cena jednej akcie dosahuje viac ako 99 dolárov.

5. Japonský jen pokračuje v oslabovaní. Vo štvrtok noci sa menový pár USD/JPY dostal až na 109 jenov, čo je pre japonskú menu až 6-ročné minimum. Pod tlakom sa dnes nachádza aj euro.

6. Americký predstihový indikátor inštitúcie Conference Board sa v auguste v porovnaní s júlom zvýšil o 0,2 %, pričom ekonómovia počítali s nárastom o 0,4 %. V júli ale index rástol až o 1,1 %.

7. Britský farmaceutický gigant Glaxo-Smithkline dostal v Číne miliónovú pokutu. Firma musí pre korupčný škandál zaplatiť pokutu tri miliardy jüanov, čo je zhruba 380 miliónov eur. Navyše, čínsky šéf spoločnosti Mark Reilly bol odsúdený na 2 až 4 roky väzenia.

8. Najväčšia softvérová spoločnosť v Európe SAP plánuje kúpiť Concur Technologies, amerického tvorcu podnikového softvéru za 6,5 miliardy eur. Zdá sa, že investorov tento obchod neteší, keďže akcie nemeckej spoločnosti dnes strácajú viac ako 3 %.

9. Americká automobilka Ford znižuje svoju produkciu v Európe. Ako informuje agentúra Reuters, v dôsledku spomalenia na trhoch eurozóny automobilka zredukovala výrobu modelu Ford Fiesta, ktorý sa v Európe radí k najobľúbenejším modelom Fordu.

10. Zlato v dnešnom obchodovaní opäť stráca. Žltý kov lacnie o pol percenta na 1219 dolárov/uncu, čo je pre túto komoditu takmer 8-mesačné minimum. Striebro dnes stráca až 2,50 % na 18 dolárov, čo je najnižšia hodnota od augusta 2010. Zlato si tento týždeň pripíše tretí týždenný pokles za sebou. Kým akcie siahajú na rekordné maximá, drahé kovy čelia tlaku predajcov.

xtb
Komentáre