10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Krátko pred predstavením nového iPhonu sa akcie Apple štverajú k rekordným úrovniam. Počas dnešného obchodovania sa akcie Apple dostali až k 100,49 USD – rekord bol dosiahnutý v septembri 2012, kedy akcie Apple atakovali 700 USD. Vzhľadom na štiepenie akcií leží nová rekordná úroveň na 100,72 USD, kúsok od aktuálnej hodnoty.

2. Svetoznámy reťazec pre kutilov Home Depot ohlásil silné výsledky za uplynulé tri mesiace. Predaje skupiny v druhom kvartáli vzrástli o 5,8 %, čo prekonalo očakávaný rast o 4,4 %. Zisk na akciu dosiahol 1,52 dolára, čo prekonalo odhady na úrovni 1,44 USD/akciu.

3. Britská inflácia sa ochladzuje. V júli oproti júnu spotrebiteľské ceny klesli o 0,3 %. Medziročný rast cien dosiahol 1,6 %, čo je za očakávaniami na úrovni 1,8 %.

4. Euro sa v dnešnom pokojnom obchodovaní dostalo pod tlak. Aktuálne voči doláru stojí 1,33195 USD, čo je pokles o 0,32 %. Pod tlakom je dnes aj britská libra – slabý rast britských spotrebiteľských cien naznačuje, že sadzby v Británii nemusia byť zvýšené tak skoro ako sa predpokladalo.

5. Vojenské úspechy voči islamistickým teroristom v Iraku sa aj naďalej starajú o lacnejšiu ropu. Kým doteraz obavy o obsadenie strategických ropných polí tlačili cenu čierneho zlata nahor, teraz, po zmiernení strachu cena čelí tlaku. Brent lacnie o 0,34 %, WTI si odpisuje až 1,21 %.

6. Trh s bývaním v USA opäť rastie. Počet začatých stavieb v júli vzrástol o 15,7 %, počet stavebných povolení rástol o 8,1 %. Ekonómovia pritom počítali s rastom len o 8 % a 2,8 percenta.

7. Holandský štatistický úrad odhaduje, že ruské sankcie budú Holandsko stáť 300 miliónov eur. Ako úrad tvrdí, v minulom roku krajina do Ruska vyviezla poľnohospodárske produkty v celkovej hodnote pol miliardy eur, čo firmám prinieslo zisk zhruba 300 mil. eur.

8. Po rýchlom pondelkovom poklese sa dnes kryptografická mena Bitcoin dokázala opäť postaviť na nohy. Bitcoin voči doláru získal až 7 % na 486 dolárov. Obchodníci dospeli k tomu, že nadmerné obchody s maržou vyvolali bleskový pondelkový pád tejto meny.

9. Rusko a Ukrajina plánujú stretnutie. Ako dnes v Moskve avizoval Kremeľ, ruský prezident Vladimir Putin sa má 26. augusta v meste Minsk stretnúť s ukrajinským prezidentom Poroshenkom. Od júna pôjde o prvé rozhovory tvárou v tvár.

10. Americké akcie dnes nadviazali na zisky ázijských a európskych akcií – nádej na zmiernenie krízy v Iraku či Ukrajine pomáha kurzom nahor. Index Dow Jones Industrial vzrástol o 0,43 percenta na 16 910,46 bodov. Širší index S&P 500 získava 0,42 percenta na 1,979 bodov.

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre