5 vecí, ktoré potrebujete vedieť o štiepení akcií Apple

Keďže v piatok po uzatvorení trhu došlo k štiepeniu akcií Apple (split) v pomere 7:1, už v pondelkovom obchodovaní sa akcie Apple obchodovali za menej ako 100 dolárov. Ak tieto akcie práve držíte, nemusíte sa báť – išlo iba o technický úkon, takže nič nestratíte ani nezískate.

1. Pri Apple nejde o prvý split

Ak si myslíte, že toto je pre Apple prvý split, mýlite sa. Aj keď ide o prvé štiepenie akcií za posledných 9 rokov, spoločnosť ich prežila už tri – v máji 1987, v júni 2000 a vo februári 2005.

2. Split môže prilákať viac investorov – pri štiepení sa k slovu dostáva skôr psychológia ako logika. Aj napriek tomu, že trhová hodnota spoločnosti zostáva rovnaká, do obehu sa dostane viac akcií s nižšou cenou.

Práve nízka cena môže prilákať nových investorov, ktorým sa vtedajšia cena zdala príliš vysoká (je rozdiel zaplatiť za akciu 90 dolárov alebo 600 dolárov).

3. Štiepenie už nie je v móde – agentúra AP pripomína, že akciový split sám o sebe už vychádza z módy. Kým v rokoch 1997 až 2000 sa k štiepeniu akcií priklonilo 375 spoločností indexu S&P 500, od roku 2009 to bolo iba 57 firiem.

4. Možnosť dostať sa do indexu Dow Jones – Agentúra AP upozorňuje, že akcie Apple môžu byť čoskoro zaradené do známeho akciového indexu Dow Jones Industrial, čo so sebou prináša určitú prestíž. Doterajšia vysoká cena tomu bránila, keďže vyššia hodnota akcií index neprimerane ovplyvňuje.

5. Pozor na prepočty – okrem samotnej ceny akcií sa mení viacero iných skutočností. Kým doterajšie maximum akcií Apple bolo na úrovni 705,07 USD, po novom je to 100,72 USD. Ročná dividenda 13,16 USD/akciu sa mení na 1,88 USD (jednoduché delenie číslom 7).

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre