10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Najväčšia indická automobilka Tata Motors zverejnila výsledky za druhý kvartál  – vďaka silným predajom značiek Jaguar a Land Rover sa jej čistý zisk strojnásobil na 53,98 mld. indických rupií (882 mil. dolárov). Príjmy automobilovej skupiny rástli o 40 % Akcie Tata Motors vyskočili nahor o 3 %.

2. Globálny ekonomický výhľad sa v mesiaci jún nezmenil. Hlavný ukazovateľ organizácie OECD v júni stagnoval na hodnote 100,5 bodu. Ako vo svojej správe OECD uvádza, ekonomická situácia zostáva v globálnom pohľade stabilná.

3. Stránky s virálnym obsahom Buzzfeed majú hodnotu 850 mil. dolárov. Spoločnosť s rizikovým kapitálom Andreessen Horowitz informovala, že do spoločnosti s 550 zamestnancami zainvestuje 50 miliónov dolárov. Čítaj viac.

4. Hlavné ázijské akciové burzy si z pondelkového obchodovania odnášajú výrazné zisky. Japonský akciový index Nikkei 225 posilnil o 2,38 percenta na 15 130,52 bodov, CSI 300 , ktorý zahŕňa 300 najväčších spoločností v Číne, sa zvýšil o 1,47 percenta na 2,365,35 bodov

5. Spotrebiteľské ceny v Číne v júli vzrástli o 2,3%, čo je v súlade s očakávaniami analytikov. Aktuálny vývoj inflácie naznačuje, že Peking má naďalej dostatočný priestor na uvoľnenie svojej menovej politiky.

6. Podpredseda Federálneho rezervného systému (Fed), Stanley Fischer varuje pred štrukturálnymi zmenami v svetovej ekonomike. Počas svojho prejavu v Štokholme uviedol, že slabý výkon globálneho hospodárstva môže odrážať dlhodobé zmeny. Okrem iného varoval pred dlhodobo nízkym ekonomickým rastom a uviedol, že Fed nemusí tak skoro prikročiť k sprísneniu svojej menovej politiky.

7. Nórska koruna si voči euru pripísala jedno percento, čím posilnila na 7-týždenné maximum. Viac sa dočítate tu.

8. Najväčšia čínska zaisťovňa plánuje miliardové IPO. Ako informuje Wall Street Journal, štátny podnik China Reinsurance by na akciový trh mohol prísť v prvej polovici budúceho roka a hodnota prvotnej verejnej ponuky akcií by mohla vyskočiť až na dve miliardy dolárov.

9. Ako dnes informoval Štatistický úrad SR, v júni dosiahol celkový slovenský vývoz tovaru hodnotu 5 342,9 mil. eur, čo je medziročný nárast o 1,8 %. Celkový dovoz tovaru sa znížil o 0,7 % na 4 820 mil. eur. Saldo zahraničného obchodu bolo aktívne v objeme 522,8 mil. eur (o 127,8 mil. eur vyššie ako v júni 2013).

10. Svetové akcie dnes výrazne získavajú, za čo môže aj ukončenie ruských vojenských cvičení blízko ukrajinských hraníc. Ruský akciový index MICEX dnes získal 2 percentá, nemecký index DAX 30 rastie o 1,82 % na 9173 bodov. Akcie sa tak po slabom týždni opäť odrážajú nahor.

Komentáre