10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Americká spoločnosť Amazon si z druhého kvartálu odnáša čistú stratu 27 centov/akciu, čo je oveľa horší výsledok ako očakával trh. Analytici počítali so stratou len 15 centov/akciu. Vedenie okrem toho varovalo, že pre 3. kvartál počíta s prevádzkovou stratou v rozsahu 410 – 810 miliónov USD. Akcie klesajú o takmer 12%.

2. Britská ekonomika si z druhého kvartálu odnáša silný rast. Podobne ako v prvom kvartáli, aj v druhom štvrťroku hospodárstvo Británie rástlo tempom 0,8 %. Podľa Medzinárodného menového fondu (MMF) si britská ekonomika z tohto roku odnesie ekonomický rast 3,2 %.

3. Spoločnosť Visa zarobila viac než sa očakávalo. Z uplynulého kvartálu si americká firma odnáša zisk na akciu vo výške 2,17 USD, čo je viac ako očakávaných 2,10 USD. Očakávania prekonali aj príjmy spoločnosti. Kým analytici počítali s tržbami na úrovni 3,15 miliardy dolárov, skutočnosťou boli príjmy 3,16 mld. dolárov.

4. O prekvapenie na finančných trhoch sa dnes postarala ruská centrálna banka, ktorá v reakcii na vysokú infláciu zvýšila kľúčovú úrokovú sadzbu o 0,5 percentuálneho bodu na 8%. V Rusku došlo už k tretiemu zvyšovaniu sadzieb v tomto roku.

5. Polročné maximum si z piatkového obchodovania odnáša japonský akciový index Nikkei 225. Japonský benchmark dnes uzavrel so ziskom 1,13 % na 15 457 bodov, čo je najvyššia hodnota za posledných 6 mesiacov. Z jednotlivých akcií sa výrazne darilo spoločnosti Fanuc – výrobca priemyselných robotov za druhý kvartál ohlásil vyšší než očakávaný zisk.

6. Pod negatívny sentiment v eurozóne sa dnes podpísal nemecký index IFO. Ten v júli oslabil už tretíkrát za sebou. Index poklesol o 1,7 bodu na 108 bodov, pričom analytici očakávali spomalenie na 109,4 bodu.

7. Americké spoločnosti pozitívne prekvapili – počet objednávok tovarov dlhodobej spotreby v júni rástol o 0,7 percenta, pričom ekonómovia počítali s nárastom len o 0,5 %. V predchádzajúcom mesiaci objem objednávok oslabil o jedno percento

8. S oveľa lepšími kvartálnymi číslami ako Amazon prišla spoločnosť Starbucks, najväčšia sieť kaviarní na svete – v druhom kvartáli zaznamenala nárast predajov o 6 %, čo prekonalo očakávania rastu o 5,1%. Zisk na akciu dosiahol 0,67 dolára na akciu, čo je v súlade s odhadom Wall Street na úrovni 0,66 USD/akciu.

9. Po dvoch silných mesiacoch japonská inflácia opäť oslabuje. V júni miera inflácie klesla na 3,6 percenta z predošlých 3,7 %. Ekonómovia pritom počítali s ešte výraznejším poklesom na 3,5 %. Podľa ekonómov bude rast cien ustupovať aj v nasledujúcich mesiacoch.

10. Menový pár EUR/USD rozširuje svoje straty. Euro voči doláru oslabilo o 0,25 % na 1,34291 dolára, čo je najslabšia úroveň za posledných 8 mesiacov. Za oslabením spoločnej európskej meny stojí nemecký index IFO, ktorý sa prepadol už tretí mesiac za sebou. Naopak, dolár ťaží zo silných amerických dát.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre